Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Mint egy kalandfilmben: ősi kardot talált egy svédországi tóban egy nyolcéves kislány
Színes 2018. október 5. 20:36 Forrás: MTI

Mint egy kalandfilmben: ősi kardot talált egy svédországi tóban egy nyolcéves kislány

A fegyver az eddigi információk alapján a viking kor előtti időkből származik.

Hirdetés

A svéd-amerikai kislány, Saga Vanecek a Tannőben lévő Vidöstern-tóban nyáron bukkant az 1500 éves ereklyére. 

„Kint voltam a víznél, botokat és köveket dobáltam, hogy lássam, milyen messzire jutnak, aztán valamilyen furcsa botot találtam. Felvettem és vissza akartam dobni, de aztán láttam, hogy nyele van, kicsit hegyes a vége és mindenütt rozsdás”

– mondta a TheLocal.se című hírportálnak.

A család nyaralója mellett lévő tó vize idén nagyon alacsony volt az aszály miatt, ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy Saga elérte a kardot.

A Jönköpingben lévő Läns Museum szerint a kard körülbelül 1500 éves lehet, becsléseik szerint az 5-6. századból származhat, a viking kor előtti időszakból. A lelet felkeltette a régészek és történészek érdeklődését. 

„Mintegy 85 centiméter hosszú, fából és bőrből készült tokban került elő. Nagyon várjuk, hogy a restaurátorok elvégezzék munkájukat és a kard még több részletét megismerhessük” – mondta Mikael Nordström, a múzeum munkatársa.

A szakértő elmondása szerint a Saga által talált kard előkerülése után heteken át tartó kutatásokat végeztek a területen, és más történelem előtti tárgyakat is találtak. „Előkerült egy a kardhoz hasonló korból származó melltű, ami jelentheti azt, de nem tudjuk biztosra, hogy ez egy áldozati hely lehetett” – fejtette ki Nordström.

A kislány nem árulhatta el különleges felfedezését senkinek, a kutatók ugyanis attól tartottak, hogy ha nyilvánosságra kerül a történet, a területre érkező érdeklődők miatt értékes leletek és nyomok veszhetnek el. 

Saga csak a héten árulhatta el osztálytársainak, mi történt. 

„Szerintem nekem nehezebb volt megtartani a titkot, mint neki. Menő, hogy egy múzeumban lesz, talán az lesz odaírva, hogy Saga kardja, és ott lesz évezredeken át”

– idézi a kislány apját a TheLocal.se.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Svédország történelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés