Szegeden 2018. október 5. 19:51

Szabadtéri bédekker a modern kori turizmust feltaláló testvérvárosról

Hét kétoldalas szabadtéri tablón mutatkozik be Nizza azzal, amihez a legjobban ért: hogyan kell örökre rabul ejteni az odalátogatókat.

„Már-már szemérmetlennek mondanám az egymást követő napok szépségét. Soha nem láttam még ilyen gyönyörű telet. És Nizza színei! Sajnos, nem tudom őket elküldeni, minta ezüst szűrőn jönne át, átlényegülve, spirituális.”

A fönti mondatokat Friedrich Nietzsche írta, aki 1883-tól 1886-ig élt Nizzában, ahol (egyik) fő művének az Imígyen szóla Zarathustrának a harmadik része is íródott. Ekkortájt kezdhettek el gondolkozni azon a francia riviérán, hogy valahogy csak ki kellene, ki lehetne használni jobban, tudatosabban mindazt a természeti szépséget, amely körülveszi őket, amelyben élnek. Ez, a turizmus, annak is a hajnala látható most október 20-áig a Dugonics téren az egyetem rektori hivatala előtt.

A tárlatot Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Kozma József önkormányzati képviselő, a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke közösen ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe – jó néhány itt tanul francia egyetemista eljött a megnyitóra. A tablókkal nem titkoltan azt is meg akarják mutatni a szervezők, hogy Nizza milyen helyszínekkel pályázik a világörökségi címre. A kiállítás egyúttal bevezető rendezvénye a Szeged–Nizza-évadnak is: a két város 1969 óta testvérvárosa egymásnak, épp ezért az Alliance Française Szeged kezdeményezésére és koordinálásában, Szeged önkormányzatával és az SZTE Frankofón Egyetemi Központtal együttműködve 2019-ben, a testvérvárosi szerződés megkötésének ötvenéves évfordulója alkalmából Szeged–Nizza-évadot rendeznek.

Kattintsanak fönti képünkre, nézzék meg Iványi Aurél galériáját!

A megnyitó fellépett Hart Gábor az egyetem zeneművészeti karának gitár szakos hallgatója. Megnyitójában Pascale Andréani nagykövet azt mondta, Szeged az egyik legfrankofonabb magyar város. – Franciáknak Szeged egy álom. Lehetetlen fölsorolni azokat a kapcsolatokat, amelyek összekötik a két várost – hangsúlyozta a nagykövet. Utána Françios Laquieze, Nizza világörökségi pályázatának koordinátora arról beszélt, bízik benne, hogy ezzel a kis kiállítással meg tudja mutatni mindazt, amivel reméli, hogy elnyeri az Unesco kitüntető címét.

Kozma József Szeged képviseletében arról beszélt, hogy a Dugonics tér a város életében sokszor játszott nagyon fontos szerepet. – Most ez a fontos kiállítás látható az egyetem épülete előtt – mondta Kozma József.

Ha arra járnak, álljanak meg egy kicsit, nézzék meg testvérvárosunk egy szeletét!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Dugonics tér kiállítás testvérváros Alliance Française Szeged Nizza