Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. október 5. 10:16

Horgas Ádám látványos Shakespeare-mozija a Nagyszínházban

Képriport
Filmszerű álomjelenetekkel, látványos színpadképekkel ma este mutatják be a Nagyszínházban Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát Horgas Ádám rendezésében.

Hirdetés

„A Szentivánéji álom folytatása és egyben paródiája is a Romeo és Júliának. Ugyanazt mutatja be, de máshogy: kifordítva és megsokszorozva.” (Géher István)

A Szegedi Nemzeti Színház új főrendezője a nagy angol drámaíró legtöbbet játszott vígjátékával, a Szentivánéji álommal debütál ma este a Nagyszínházban.

A hagyomány szerint Szent Iván éjjelén a szerelmesek az erdőbe szöknek, tüzet ugranak, mely megpecsételi szerelmüket, de tilos elaludniuk, mert az végzetes bajt hozhat kapcsolatukra. A baj megtörténik, a szerelmesek elalszanak és életre kel a szellemek és tündérek ámulatba ejtő világa. A szenvedélyek lángra lobbannak, mindenki feldúltan bolyong a különös lényekkel teli erdőben. Követik az álmaikat, ki a szerelmet, ki pedig az elvetemült bosszút.

William Shakespeare műve az angol reneszánsz színmű-irodalom egyik legszebb darabja – a klasszikus mitológia, a néphit, a vallás, a polgári gondolkodás, és lényegében a reneszánsz-kori filozófia naiv elemeit forrasztja egységbe.

A vígjátékban mitológiai istenalakok, tündérek, egy királyi pár, ifjú szerelmesek, athéni kézművesek keverednek össze egy bolondos éjszaka játékosan szövevényes bonyodalmaiban, mely végső soron a szerelem mindent legyőző szépségét, az ember örök életszeretetét hirdeti.

Shakespeare történetét az erdőbe szökő szerelmesekről már számtalan alkalommal feldolgozták. A Szegedi Nemzeti Színház számára mégis aktualitással bír a történet, hiszen ahogy a darabban, úgy a valósságban is nagyrészt frissen alakult a színház új társulata.

A szereposztás szerint öten – Szegezdi Róbert, Rétfalvi Tamás, Ágoston Kati, Medveczky Balázs és Menczel Andrea – ebben darabban lépnek először a szegedi deszkákra. Őket erősíti a régi csapat: Borsos Beáta, Ferencz Nándor, Csorba Kata, Kancsár József, Poroszlay Kristóf, Fekete Gizi, Szívós László, Kárász Zénó és Bánvölgyi Tamás.

– Shakespeare legtöbbet játszott vígjátékát azért választottam az első szegedi rendezésemnek, mert csapatépítésre kiválóan alkalmas a darab – mondta portálunknak az augusztus végi nyilvános olvasópróbán Horgas Ádám. – Rengeteg technikai kihívással is szembe kell néznünk az alkotási folyamat során, mert ez egy igazi látványszínházi produkció, különleges díszlettel, vetítésekkel.

Shakespeare legtöbbet játszott vígjátékáról azt is elmondta a főrendező, hogy a darabban a komédia mellett mindvégig ott lappang a tragédia is, mert többek között arról is szól, hogyan lehet tönkre tenni a szerelmet. Most ezt is szeretné megmutatni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízi Híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Horgas Ádám Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés