Hirdetés
Művház 2018. október 4. 19:08

Bejárták a színházat a Kultúra Ifjú Nagykövetei

Kortársaikat, a középiskolásokat igyekeznek színházba, koncertekre, múzeumba csábítani a Kultúra Ifjú Nagykövetei. A program 2016-ban indult, az idei évnyitót csütörtökön tartották a színházban.

– Nem egyszerű rábírni a kortársaimat arra, hogy felálljanak a monitor elől és eljöjjenek színházba vagy egy kiállításra. Sokan, ha meghallják, hogy kultúra, már menekülőre fogják a dolgot. Nem tudják, mit veszítenek – mondta Szép Noémi, a Fodor diákja, aki már harmadszor vesz részt a programban.

– Abban nőttem fel, hogy színházba, moziba járni jó dolog, a kiállítások pedig szépek. Ezt próbálom tovább adni az iskolatársaimnak, több-kevesebb sikerrel.

Noémi arról is mesélt, hogy egyik legnagyobb élménye az volt, amikor nyáron a szabadtérin önkénteskedett.

– Az kicsit elszomorított, amikor azt láttam, hogy négyezer néző között alig akadt kétszáz korombéli. De azért nem adom fel. Ezért jöttem el most, harmadszor is az évnyitóra – mondta végül Noémi, aki fotográfus vagy operett énekes szeretne lenni.

A rendhagyó évnyitón Jávorszky Iván, a program kezdeményezője, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó fiatalok közvetlen kapcsolatot ápolnak majd a kulturális intézmények  képviselőivel: többek között javasolhatnak fiataloknak szóló programokat és visszajelzéseket adhatnak.

Részt vehetnek exkluzív tárlatvezetéseken, amelyekről beszámolnak kortársaiknak.
A havonta érvényesítésre kerülő  nagyköveti igazolvánnyal pedig különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a programhoz csatlakozott kulturális intézményekben.

A program tagja lehet bármely szegedi középiskola diákja – a nagykövetek kedvezményt kapnak 11 szegedi intézményben, többek között a Belvárosi moziban, az IH-ban, a Móra Ferenc Múzeumban, a REÖK-ben, a Szegedi Nemzeti Színházban, a szimfonikus zenekarnál, a vadasparkban és a szabadtéri játékokon.

A tevékenységük iskolai közösségi szolgálatként is jóváírható, valamint a legaktívabbak résztvevőket a tanév végén SZIN-napijeggyel és egyéb ajándékokkal jutalmazzák.
A program folytatására most közel ötven középiskolás diák jött el a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol a nézőtéren Barnák László főigazgató köszöntötte az ifjú nagyköveteket, akik között voltak régi és új tagok is.

Délután bemutatkoztak a programban részt vevő intézmények képviselői is, majd az érdeklődő diákok a pincétől a padlásig bejárhatták a szegedi színház 135 éves épületét.

A programban részt vevő kulturális szervezetek

 • Belvárosi Mozi
 • D2 Ifjúsági Iroda
 • IH Rendezvényközpont
 • Móra Ferenc Múzeum
 • REÖK és Szegedi Szabadtéri Játékok
 • Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
 • Szegedi Nemzeti Színház
 • Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman
 • Szegedi Vadaspark
 • Szent-Györgyi Albert Agóra
 • Szegedi Szimfonikus Zenekar

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László IH Rendezvényközpont Jávorszky Iván kultúra Szegedi Nemzeti Színház