Hirdetés
Túl a városon 2018. október 3. 23:06

Ujhelyi István: Ne merjék nekem még egyszer azt mondani, hogy hazaáruló lennék!

A szocialista EP-képviselő parlamenti felszólalásában élesen bírálta a kormányt és a kormánypártokat a Sargentini-jelentésre adott reakcióik kapcsán. Szerinte Orbánék hazudnak és megosztják az országot.
Hirdetés

„Eredetileg a Fidesz nem akarta, hogy felszólaljak a Sargentini-jelentés kapcsán rendezett országgyűlési vitában, végül azonban megfutamodtak és nem merték megtagadni tőlem a hozzászólás lehetőségét. Szembesítettem is őket hazugságaikkal, a magyar nemzet bűnös megosztásával.”

– írja Ujhelyi István a Facebook-oldalán, ahol az alábbi videót közzétette. 

Ujhelyi arra céloz, hogy a fideszes képviselők eredetileg hallani sem akartak róla, hogy az EP-képviselő felszólaljon a Sargentini-jelentést elítélő, fideszes országgyűlési határozati javaslat vitájában, mondván, neki – és a többi EP-képviselőnek, aki megszavazta a jelentést – már úgyis ismert a véleménye. (Ujhelyi EP-képviselőként csak uniós ügyekkel kapcsolatosan szólalhat fel, a határozati javaslatot viszont eredetileg nem uniós ügyként tárgyalták volna.)

A szocialista politikus végül mégis felszólalhatott, így elmondhatta a véleményét arról, hogy a kormánypártok és kormánypropagandát harsogó média Magyarország elleni támadásként, a bevándorláspártiak összeesküvéseként magyarázzák a Sargentini-jelentést, és hazaárulónak bélyegeznek meg minden olyan képviselőt, aki megszavazta, vagy egyetért vele.

Felszólalása legelején Ujhelyi arról beszélt, hogy 1956 decemberében, a forradalom leverése után a Magyar Forradalmi Tanács Strasbourgban ülésezett, Kéthly Anna, a Nagy Imre-kormány utolsó államminisztere, Király Béla, a Nemzetőrség főparancsnoka, Kővágó József, a Független Kisgazdapárt budapesti főpolgármestere pedig az ENSZ-hez fordult és tanúskodott New Yorkban a Magyarországon történtekről. Mint mondta, az akkori állampárt őket is hazaárulónak nevezte. Szerinte most ugyanezt teszi és ezt az állampárti tempót követi a Fidesz és az Orbán-kormány is.

Ezt követően Ujhelyi szembesítette a fideszes és KDNP-s képviselőket azzal, hogy 2009-ben még teljesen mást gondoltak az EP-választások kapcsán írt programjukban, mint ahogyan most beszélnek az unióról, valamint, hogy 2003-ban Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionálé ülésén egy olyan határozatot terjesztett elő, amiben a magyar kormány és az ország megbüntetését követelte, 2006-ban pedig azt kérte Brüsszelben, a pártcsaládja frakcióülésén, hogy vonják meg az EU-s támogatásokat az akkori kormánytól. Utóbbiak kapcsán Ujhelyi azt kérdezte a kormánypártiaktól, hogy ezek az ő jelenlegi megítélésük szerint hazaárulásnak számítanak-e.

Felszólalásában kikérte magának, hogy hazaárulónak nevezzék, és felszólította a fideszes politikusokat, hogy fejezzék be a magyar társadalom megosztását, mert szerinte ezt teszik. 

„Követelem önöktől, ne osszák tovább kétfelé a magyar társadalmat, ne ugrasszák egymásnak a szomszédokat, a családtagokat! Mert aki Orbánt támogatja, csak az lehet nemzeti, aki nem támogatja Orbánt, az hazaáruló! Idáig jutottunk, kedves kollégák, és ez az önök cinikus hétköznapi politikájának a műve!”

– mondta Ujhelyi.

Arról is beszélt, hogy szerinte a magyar nemzet jövője az egységes és erős Európában van, a magyar kormány pedig ez ellen dolgozik.

A határozati javaslatban foglaltak kapcsán kijelentette, hogy nem támogatja az illegális bevándorlást, szerinte meg kell védeni Magyarország és az EU határait, és támogatni fogja az Európai Parlamentben a közös határvédelem megerősítését, anélkül, hogy a magyar határőrizet jogáról lemondanánk.

Beszéde végén felsorolta azokat a politikusokat, akik Orbán Viktort támogatták a Sargentini-jelentés kapcsán az Európai Parlamentben. Mint mondta, a névsorból is látszik, hogy Orbán mára a gyűlöletkelő, uszító európai szélsőjobb vezére lett.

Ujhelyi István teljes felszólalása itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Parlament Európai Unió felszólalás Fidesz MSZP Orbán-kormány parlament Sargentini-jelentés Ujhelyi István Orbán Viktor