Hirdetés
Művház 2018. október 3. 21:13 Forrás: MTI

Szűk körű vetítésen mutatta be legújabb filmjét Rofusz Ferenc

Az Oscar-díjas rajzfilmrendező Utolsó vacsora című legújabb animációjának szerdai bemutatóját a Magyar Művészeti Akadémia székházában tartották.

Rofusz Ferenc a bemutatón elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. Kiemelte: a Magyar Média Mecenatúra támogatásával elkészült filmen az eredeti tervekhez képest semmit nem változtattak, "minden kockája ugyanaz, mint amit 40 évvel ezelőtt storyboardként beadtam" - fejtette ki. Bár a koncepció az eredeti, a film 21. századi technológiákkal, így 3D animációval készült, a 8 ezer rajzot digitálisan készítették és színezték. A film egyik célja, hogy Leonardo da Vinci freskójának kritikus állapotára hívja fel a figyelmet.

Bár régóta dédelgette az elkészítését, az alkotó megjegyezte: "40 évvel ezelőtt elbuktunk volna ezzel a filmmel, mert képtelenség lett volna ilyen színvonalon megvalósítani".

Az utolsó vacsora előtt levetítették a rendező 1981-ben Oscar-díjat nyert Légy című animációját, a Holtpont című kisfilmjét, a Gravitáció című alkotását és a Ticket című, számos díjjal kitüntetett filmjét is. 

A bemutatón Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita is részt vett. Rajtuk kívül a vetítésen mások mellett ott volt Vashegyi György, az MMA elnöke, Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke és Rofusz több alkotótársa is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film mozi