Hirdetés
Túl a városon 2018. október 2. 15:01 Forrás: MTI

DK: A kormány adja vissza a szemétszállítást az önkormányzatoknak!

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány számolja fel a nemzeti kukaholdingot és adja vissza a szemétszállítás szolgáltatás végzését az önkormányzatoknak – jelentette ki a párt fővárosi képviselője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Hirdetés
Hirdetés

Ezzel egy időben a kormányzat biztosítsa az önkormányzatok részére a megfelelő forrásokat, mert jelenleg évente 120 milliárd forinttal kevesebb jut szemétszállításra, mint kellene – közölte Gy. Németh Erzsébet. Ennek pedig az a következménye, hogy az országot, illetve a fővárost elönti a hulladék – fogalmazott az ellenzéki politikus. Mint elmondta: az elmúlt időszakban rohamosan romlik a szemétszállítás szolgáltatás minősége országszerte. Ugyanakkor, miközben az „utcákon hömpölyög a szemét a kormány és Tarlós István csak a vállát vonogatja és nem tesz semmit”. 

Szerinte a helyzetet jellemzi: van olyan Pest megyei hulladékszállító cég, amelyik a forráshiány miatt a gépeinek és a kukásautóinak csak a felét tudja működtetni. Ezen kívül a munkaerőhiány is sújtja a szektort – fűzte hozzá. A helyzetet az sem oldja meg, hogy évente 2 milliárd forintot vonnak el a fővárosiak által befizetett szemétdíjból a vidéki szemétszállítás működtetésére. Ez rontja a budapesti szemétszállítás színvonalát, miközben érdemben vidéken sem lesz hatékonyabb a szolgáltatás – mondta Gy. Németh Erzsébet.

A probléma Szegeden is ismert, a Szeged Televízió is foglalkozott vele. Szeptember 24-én forgattak legutóbb, akkor erről tudósítottak: „Újra több mint 800 millió forintot nem fizetett ki a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. annak a szegedi cégnek, ami a tényleges hulladékgyűjtési szolgáltatást végzi. A számlázásért felelős központ egyre kisebb arányban akarja elismerni és kifizetni a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. költségeit. Közben több tízmilliárd forint közpénzt nyelt el a fővárosi központ.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK szemét