Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. október 2. 10:13

Gombasimogató és pöfetegpuffogtatás is lesz a füvészkertben

A gombák különleges világába pillanthatnak be azok, akik vasárnap részt vesznek az újszegedi füvészkert második alkalommal megrendezett Gombász Napján.

Hirdetés

Becslések szerint másfél millió gomba faj létezhet a világon, ennek máig csak mintegy 5 százalékát sikerült osztályozni.

Annak ellenére, hogy nem hegyvidéken élünk, Szeged környékén is gazdag és egyedi gombafajokkal találkozhatunk.

A gombák különleges – az állatoktól és a növényektől is különböző – élőlények, fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, hatékony lebontó enzimeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre.

Az október 7-én, vasárnap reggel 9 és délután 4 óra között immár második alkalommal megrendezett Gombász Napon kicsik és nagyok együtt barangolhatnak a gombák csodálatos világában a Szegedi Gombászok Közösségének kalauzolásával a füvészkertben.

Program

9 órától: Várjuk a gombákat! - ingyenes gombaszakértői vizsgálat

10 órától: Gombasimogató, pöfetegpuffogtatás, spóranyomtatás, taplófaragás és festés, kézműves foglalkozás

14 órától: Kalandozás Szeged és környékének gombavilágába: Sándor Attila képekkel illusztrált előadása és interaktív bemutatója, ismerkedés a gombahatározás fortélyaival.

A gomba termőtestek felismerése öt érzékkel: alapvető gombavizsgálati technikák bemutatása a közönség bevonásával frissen gyűjtött gombákon.

A rendezvény ideje alatt bárki elviheti a frissen szedett gombáit, hogy azokat meghatározzák.

A rendezvény belépőjeggyel látogatható.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gomba újszegedi füvészkert

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés