Hirdetés
Művház 2018. október 2. 10:01

Orgonakoncerttel zárult a Szent Gellért Fesztivál

A zene világnapján, hétfőn este Szamosi Szabolcs orgonaművész és a hegedűn játszó Pál István Szalonna koncertjével véget ért az idei Szent Gellért Fesztivál.

A fesztiválon két tudományos előadásra is várták az érdeklődőket: szeptember 25-én Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok komplex módon mutatták be a zene és a tudomány összefüggéseit.

Az idén már 11. alkalommal megrendezett komolyzenei fesztivál nyitányaként a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara oktatóinak közreműködésével rendeztek kamarakoncertet, másnap Johann Sebastian Bach barokk csellóra írt művei csendültek fel ugyanitt, majd német műdalokat hallhatott a közönség a salzburgi Mozarteum Egyetem öt énekművészének tolmácsolásában.

Szeptember 24-én a székesegyházban a Szent Gellért Akadémia zenekara adott szimfonikus koncertet Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee dirigálásával.

Szeptember 26-án a Dómban újabb szimfonikus koncert következett, amelyen a Szent Gellért Akadémia zenekara mellett fölléptek a salzburgi Mozarteum Egyetem szólistái, valamint a Brnói Filharmonikus Zenekar Kórusa.

Hagyomány, hogy a fesztivál vendégkoncertjeivel Szegeden kívül is találkozhatnak a komolyzene kedvelői. Az idén Budapesten a Mátyás-templomban adott hangversenyt a fesztivál zenekara a Mozarteum szólistáival és a brnói kórussal, majd másnap Csehországban, a lednicei kastély kápolnájában léptek fel.

A fesztiválhoz minden évben jótékonysági rendezvény is kapcsolódik.

Az idén szeptember 30-án, vasárnap este a Szegedi Nemzeti Színházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára szerveztek gálakoncertet. A hangversenyen fellépett Miklósa Erika és Szarka Tamás énekes, zeneszerző, valamint Érdi Tamás zongoraművész.

A fesztivál október 1-jén a zene világnapján Az orgona mesterei című koncerttel zárult. A székesegyház orgonáját Szamosi Szabolcs szólaltatta meg, partnere a hegedűn játszó Pál István Szalonna volt.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: dóm Szegedi Nemzeti Színház Szent Gellért Fesztivál