Hirdetés
Művház 2018. október 1. 13:52

Filharmónia: zenei csemegéket kínál a Tisza bérletsorozat

Az öt hangversenyből álló sorozat az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Mozart estjével kezdődik október 8-án. Az áprilisig tartó szegedi koncertsorozatban olyan különleges művészi produkció is helyet kap, mint a norvég Sigmund Groven szájharmónikaművész fellépése.

A Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Szamosi Szabolcs ma, hétfőn Szegeden ismertette a Tisza-bérlet új évadát: az öt szegedi hangversenyből álló sorozatot október 8-án, hétfőn az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenye nyitja a Szegedi Nemzeti Színházban.

A nyitóhangversenyen Mozart remekművei csendülnek föl, Vashegyi György kutatásai alapján a legtökéletesebb korhű interpretációban.

Az est csúcspontja a Requiem lesz, amelyet először hallhat majd a szegedi közönség úgy, ahogy annak idején azt a zeneszerző megírta. A műveket olyan hangszereken adják elő, mint annak idején, köztük megszólal majd két – a küllemében leginkább a fagotthoz hasonlító – basset kürt is. Mivel a művet a ma szokásostól eltérően, 430 Hertzen kell megszólaltatni, ezért egy speciális orgonát is Szegedre hoznak a koncert idejére.

A bérlet további előadásain is különleges előadásoknak lehetnek részesei a szegedi zenebarátok.

November 19-én ugyancsak a Nagyszínházban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel Hamar Zsolt vezényletével. A koncerten Schubert és Bruckner művei mellett szerepel a zeneirodalom egyik legnépszerűbb alkotása, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye Kállai Ernő hegedűművész közreműködésével.

A koncertsorozat hagyományos karácsonyi hangversenyének ezúttal a Honvéd téri Református Templom ad helyet december 19-én.

A Szegedi Kamarazenekar előadja többek között Händel és Mozart egy-egy harsonaversenyét, amelyen Gyivicsán György harsonaművész játszik szólót. Az est koncertmestere Kosztándi István hegedűművész lesz.

Február 8-án este fél 8-kor a Magyar Állami Operaház vendégszerepel a Nagyszínházban Puccini legnépszerűbb művével, a Bohémélettel. A koncertszerű operaelőadáson a tenor főszerepet a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese, László Boldizsár énekli.

A bérletsorozat koncertjeit április 18-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar Mediterrán hangulat elnevezésű estje zárja a Szegedi Nemzeti Színházban.

A hangverseny különlegessége, hogy szólistaként bemutatkozik a norvég Sigmund Groven, aki ezüst szájharmonikájával bejárta a világ legjelentősebb hangversenytermeit, hogy a klasszikus zenén keresztül megteremtse hangszere koncerttermi rangját.

Az esten a Szegedi Szimfonikus Zenekart Cser Ádám, a 2017. évi Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny egyik magyar döntőse dirigálja.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Filharmónia Magyarország koncert Tisza bérlet