Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Csillagokat varázsolunk ingyen: hetven éve született, tizenöt éve hunyt el Rózsa János
Művház 2018. október 1. 07:25

Csillagokat varázsolunk ingyen: hetven éve született, tizenöt éve hunyt el Rózsa János

Csillagokat varázsolunk ingyen... – ez a sor a Kufár világ című versében olvasható, amelyet népművelő kollégáinak ajánlott.
Hirdetés

Rózsa János 1948. szeptember 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Etyeken. Debrecenben, Tiszafüreden élt, Szolnokon érettségizett. Színésznek készült, de végül adminisztratív munkakörökben dolgozott. Szegedre 1974-ban költözött. A szegedi kórház és rendelőintézet gondnoka, majd rendkívül lelkiismeretes függetlenített szakszervezeti titkára lett, egykori munkatársai még ma is szeretettel gondolnak rá. Közben népművelés-pedagógiai diplomát szerzett a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Ifjúkora óta írt verseket, újságcikkeket, amelyek napilapokban jelentek meg; 1990-ben jelentek meg költeményei először antológiában. A rendszerváltás után tönkrement családi élete és egzisztenciája, közel két évig volt munkanélküli.

1993. december 28-án lett a Bálint Sándor Művelődési Ház népművelője, ahol haláláig dolgozott. Az intézmény igazgatójának leghűségesebb segítsége és jó barátja lett.

Nagyon jó kapcsolatot alakított ki a művelődési ház valamennyi közösségével, különösen a nyugdíjasklubbal, de könyvelt az Újszegedi Kamarazenekarnak és a Vántus-társaságnak, titkárhelyettese volt a Szegedi Írók Társaságának, önkéntes munkatársa volt a Bába Kiadónak. Mindenkit szeretett, mindenki szerette.

Mégis magányosan, nehezen, boldogtalanul élt. Pedig itt, a művelődési házban teljesedett ki költőként: az itt töltött kilenc év alatt jelent meg két jelentősebb kötete is (Vonzások és választások, 1998; Egyszerű igék halmaza, 2003) a Bába Kiadó saját kiadványaként és gondozásában.

Nem vette észre, vagy nem akarta észrevenni, hogy rátört a gyilkos kór, amikor 2003 tavaszán diagnosztizálták, már nem volt gyógyítható. Súlyos szenvedések után hunyt el 2003. július 30-án hajnalban. E napon minden évben megkoszorúzzuk sírját, egykori irodája 2003. szeptember 26-a óta Rózsa János Emlékszoba.

Jelen emlékezés írója – Igaz szavak özönén címmel szerkesztettek irodalmi összeállítást Rózsa János verseiből. Ezen est felújításával emlékeznek rá október 4-én, csütörtök délután 3 órától a Bálint Sándor Művelődési Házban. A verseket a szerkesztő mondja el, gitáron közreműködik és énekel: Sallay Gergely.

Kiss Ernő

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évforduló Bálint Sándor Művelődési Ház