Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 29. 17:21

Szent Mihály továbbra is óvja a tápaiakat

Képriport
A hagyományoknak megfelelően idén is Mihály napján tartották a Tápai Búcsút. A település védőszentje ugyanis Szent Mihály, és Tápén igencsak súlya van a hagyományoknak. Ezúttal is a menettánc volt a leglátványosabb eleme a háromnapos rendezvénysorozatnak.

Hirdetés
Hirdetés

A tápaiak úgy tartják, ha Szent Mihály napján erős szelek fújnak, akkor kemény tél elé nézünk. Ha a jóslat igaznak bizonyul, akkor elég zord évszak köszönt ránk decemberben, mert az idei Mihály nap elég viharos szelekkel érkezett. Ez azonban nem akadályozta meg a tápaiakat abban, hogy hat együttes közreműködésével az idén is megtartsák a hagyományos menettáncot. Díszes népi öltözetben délután három óra körül kezdtek gyülekezni a táncosok, majd a Heller Ödön Művelődési Ház udvaráról indult élőzene kíséretével a menet, és néhány megálló után a Búcsú térre ért minden tánccsoport.

A téren már zajlottak az események, hiszen kirakodóvásár, vidámpark, és finom illatok várták a helyieket egész nap. A menettánc csoportjainak megérkezése után Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Azt mondta, hogy a hagyománytisztelet igazi tápai sajátosság, ami nagy értéke Szegednek is. Tápén a falunapok és a búcsú is olyan közösséget megmozgató események, melyek alkalmával a helyi gyékényesek, néptáncosok és tarhonyakészítők is megmutathatják, mit tudnak.

Kattintson fönti képünkre! Nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy 1649-ben kapta meg a település a búcsútartási jogot, amit azóta is fontos kiváltságnak éreznek a helyiek. Ilyenkor nem csupán az itt élők, de a környékbeliek is szívesen ellátogatnak a rendezvényre. A megnyitó beszédek után a Tápéi Hagyományőrző Egyesület, a Tápai Ifjú Citerások, majd a Nosztalgia Néptáncegyüttes műsorát nézhette meg a közönség. A legtöbb érdeklődőt azonban estére várják, amikor a Republic együttes ad koncertet.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: búcsú Szabó Sándor Szécsényi Rózsa Tápé