Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 28. 13:11 Forrás: MTI

SZTE EHÖK: van egy kis gond a korábbi testületekkel

Nem szabályszerűen alakultak meg 2013 és 2016 között az állami fenntartású egyetemek, főiskolák hallgatói önkormányzatai – jelentette ki az Állami Szánvevőszék.

Hirdetés

Makkai Mária felügyeleti vezető közlése szerint noha ezt előírja a törvény, egyik helyen sem igazolták, hogy az intézmény teljes idejű nappali képzésében részt vevő hallgatóinak legalább negyede voksolt a testület megválasztásakor, valamint az érdekképviseletek többsége nem rendelkezett a szenátus által jóváhagyott alapszabállyal.

Jelentésében az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a felsőoktatási törvény szerint a hallgatói önkormányzat szabályszerű megalakulása a jogosítványok gyakorlásának feltétele. Szólt arról is: a benyújtott dokumentumok alapján látható, hogy az intézmények nem ellenőrizték a hallgatói önkormányzatok törvényes gazdálkodását.

Emlékeztetett arra: az ÁSZ korábban számos alkalommal ellenőrizte a felsőoktatási intézmények gazdálkodását, ez volt az első alkalom, amikor a hallgatói érdekképviseleteket vizsgálták, célként azt említette, hogy szabályszerű legyen ezeknek a testületek működése és közpénzfelhasználása.

Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára elmondta: a huszonhét intézmény közül tizenkilenc adott tájékoztatást az ÁSZ felhívására az ügyben megtett intézkedésekről, a többi nyolc esetben kezdeményezték, hogy a Magyar Államkincstár függessze fel a hallgatói normatíva önkormányzatokra fordítandó egy százalékának kifizetését.

Az ellenőrzött egyetemek között van a Szegedi Tudományegyetem is, a vizsgált időszakban az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatot Török Márk vezette.

A szegedin kívül érintett egyetem még

  • a Dunaújvárosi Egyetem,
  • az Eszterházy Károly Egyetem,
  • a Kaposvári Egyetem,
  • a Nyíregyházi Egyetem,
  • a Szent István Egyetem,
  • a Színház- és Filmművészeti Egyetem,
  • illetve a Testnevelési Egyetem.

Holman Magdolna számvevőszéki titkár szólt arról is, az intézményfenntartót, az Emberi Erőforrások Minisztériumát is tájékoztatta a számvevőszék vizsgálata eredményről és a megtett vagyonmegóvási intézkedésről.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Állami Számvevőszék Egyetemi Hallgatói Önkormányzat EHÖK Szegedi Tudományegyetem SZTE Török Márk
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés