Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. szeptember 27. 12:19

Tóték ördögi haláltáncával indul a kőszínházi évad

Képriport
Örkény István Tóték című tragikomédiájával pénteken este megkezdődik az új kőszínházi évad. A darabot közel húsz évvel ezelőtt láthatta utoljára a szegedi közönség. Most Bezerédi Zoltán állította színpadra.

Hirdetés

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező szerint a mű bár ötvenegy éves, mégsem veszített jelentőségéből, társadalomkritikájából.

Fél évszázad azonban a színjátszásban hosszú idő: ezért a korabeli színházi ízléshez alkalmazkodó jeleneteket Bíró Bence dramaturggal kihúztak a produkcióból, ezeket ugyanis a mai trendeknek megfelelően már nem szükséges elmondani.

Az alapmű eredetileg filmforgatókönyvnek készült, de az akkori politikai környezetben nem engedélyezte a hatalom, Örkény ezért kidolgozta és megírta regényként a történetet.  

A rendező és a dramaturg most a regényhez írták vissza a darabot, de ez nem azt jelenti, hogy beleírtak a műbe, végig megtartották Örkény István szövegét. Az alkotók a fő szálra koncentráltak, a darab ma is aktuális, reflektál a közhangulatra és a társadalmi feszültségre.

A főbb szerepekben három karakter vívódását láthatjuk arról, mit gondolnak, hogyan kell élniük annak érdekében, hogy megfeleljenek a hatalomnak.

Bezerédi Zoltán szavaival élve a színdarab ördögi haláltánc, hiszen minden, amit a szülők tesznek fiuk érdekében, felesleges: szeretett gyermekük ugyanis már halott.

Örkény darabjában Tót Lajos községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Ám egyszer őt és családját nagy megtiszteltetetés éri: fia azt üzeni a frontról, hogy szeretett parancsnoka náluk óhajt regenerálódni, miután az állandó partizánveszély teljesen felőrölte az idegrendszerét.

Az őrnagynak se igényei, se extra kívánságai nincsenek, csak nem bírja a lármát, a tétlenséget, álmatlanságban szenved, és roppant érzékeny bizonyos szagokra.

Tóték fáradságot nem kímélve vetik alá magukat az őrnagy szeszélyeinek, többek között a dobozhajtogatásnak. Fiuk parancsnoka még azt is elvárja tőlük, hogy mindezt örömmel tegyék. A történet végül mégis tragédiába torkollik.

A mátraszentannai községi tűzoltóparancsnokot Borovics Tamás kelti életre, aki a szegedi tűzoltóságon egy félnapos „kiképzést” is kapott, hogy minél élethűbben alakíthassa Tót Lajos szerepét. Az őrnagyot Gömöri Krisztán, Tótnét Szilágyi Annamária, lányukat, Ágikát pedig Sziládi Hajna egyetemi hallgató formálja meg. A falu együgyű postásának szerepében Vicei Zsoltot láthatja a közönség.

A Tótékat Szegeden utoljára az 1999/2000-es évadban, Funtek Frigyes rendezésében láthatta a közönség. Most pedagógusok kérték, hogy állítsa ismét színpadra a teátrum, mivel a mű gimnáziumi kötelező olvasmány.

Az új évadban a diákok a Deák Ferenc bérletben a Szentivánéji álom és a Valahol Európában című produkcióval együtt tekinthetik meg.

Nézze meg a főpróbán készült galériánkat a fenti fotóra kattintva!

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bezerédi Zoltán Kisszínház Szegedi Nemzeti Színház Tóték
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés