Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László is azt szeretné, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez
Szegeden 2018. szeptember 26. 18:09

Botka László is azt szeretné, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez

A polgármester szerdán délután írta alá Hadházy Ákos kezdeményezését, amiről Facebook-bejegyzésben számolt be.

Hirdetés

„Ma Szegeden aláírtam Hadházy Ákos európai ügyészségről szóló kezdeményezését.

Kérem, támogassák Önök is ezt a fontos ügyet, hogy az uniós támogatások felhasználása törvényes rendben történhessen Magyarországon is!”

írja a Botka a Facebookon.

A polgármester rövid bejegyzésében nagy vonalakban felsorolja, mi minden fejlődött a városban annak köszönhetően, hogy az elmúlt tíz évben Szeged nyerte a legtöbb, több mint 300 milliárd forint támogatást az Európai Uniótól a magyar nagyvárosok közül: iskolák, óvodák, utak, közterek újultak meg, új klinika és lézerközpont is épült, de ezekből a pénzekből fejleszti a város a közösségi közlekedést is.

„Most is az EU pénzéből építjük át a Ligetet, Odesszát, Tarjánt, jövőre pedig a Múzeumot és a teljes Tisza-partot. Szeged sikeres európai magyar város.

Az az érdekünk, hogy ezt ne veszélyeztesse a korrupt Fidesz-rezsim pénzéhsége, hogy az EU továbbra is támogassa hazánkat.”

– írja a városvezető.

De mi ez az egész?

Az egykori LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos, a nyáron jelentette be, hogy egymillió aláírást szeretne összegyűjteni Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozása érdekében.

Célja egy komoly nyomásgyakorlás a kormányra, ami eddig elzárkózott a közös európai ügyészséghez való csatalkozástól, amiben az unió 28 országából már 22 részt vesz. Rajtunk kívül csak Lengyelország és Svédország nem akar csatlakozni, Írország, Dánia, és Anglia pedig ettől függetlenül sem vesz részt a belügyi és igazságügyi együttműködéseknek ezen a területén.

A kormányoktól független Európai Ügyészség feladata röviden, hogy nyomozzon és vádat emeljen az uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalások és más, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények, az unió pénzügyi alapjait érintő, 10 ezer eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló áfacsalások ügyében. Hivatalosan majd csak 2020-ban áll fel a szervezet, de a most csatlakozó országokban már a csatlakozás bejelentésétől elkövetett ügyekben nyomozhat majd az új ügyészség – írja a 444.

A szeptember 20-án indult aláírásgyűjtésben, mint Hadházy az Indexnek elmondta, körülbelül 1200 aktivista segíti szerte az országban. A gyűjtés a fővárosban indult, Hadházy Ákos pedig országjárása során szerdán Szegeden kampányolt az ügy mellett.

Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját!

A kezdeményezést online is alá lehet írni az europaiugyeszseget.hu oldalon.

Botka László teljes Facebook-bejegyzése:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Hadházy Ákos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés