Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 25. 13:59

Megkezdődött a belvárosi épületek felújítása

Képriport
Két örökségvédelem alatt álló épülettel megkezdődött az a rekonstrukciós program, amelynek célja, hogy a szegedi belváros épületei teljesen megújuljanak. A most indult beruházás összértéke 160 millió forint.

Az 1879-es nagy szegedi árvíz után, az egykori vár helyén épültek 1883-84-ben azok az eklektikus stílusú polgárházak, melyek felújítását kedden kezdték meg.

Botka László polgármester a munkaterület ünnepélyes átadásán elmondta, hogy a Burger-ház és a Politzer-ház tetőszerkezete, homlokzata és nyílászáró szerkezetei teljesen megújulnak. Félmilliárd forint áll rendelkezésre a városi költségvetésben arra a célra, hogy az IKV Zrt. tulajdonában lévő belvárosi ingatlanokat rekonstruálják, további 250 millió forintból pedig a vegyes tulajdonú épületek újulnak meg a területen.

A Bástya és a Vár utca sarkán lévő telket 1882-ben vásárolta meg Burger Alajos „miniszteri uradalmi inspektor.” A következő évben már elkezdték a polgári ház építését, 1884-tül pedig már üzleteket és lakásokat béreltek benne. Az első ismert fotót az épületről Keglevich Emil készítette az épületről 1897 körül.

Politzer Sándor ékszerész építkezett a mellette lévő telken, mely most a Stefánia 2. szám alatti ház. Itt a belső udvaron egy szinte teljesen eredeti állapotban lévő cselédlépcső is található, melyet most már ugyan nem használnak, de különleges ékessége az épületnek. Itt található a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára, melynek belső felújítási munkálatai már korábban elkezdődtek. A polgármester ezért is tartja örvendetesnek, hogy az épület kívülről is megszépül, így jövő januárra, mire végeznek e két ház felújításával, már teljesen új környezetbe térhetnek vissza a könyvtár látogatói.

A Stefánián és környékén azonban még sokáig lesznek átalakítások, felújítások és építkezések. Rövidesen kezdődik ugyanis a Zöld Város kialakítása nevű uniós projekt belvárosi szakasza, mely a Stefánia sétányon kívül a Móra Parkot is érinteni fogja. Erre főként uniós forrásból 2,1 milliárd forintot fordít a város. Jövő tavasszal indul a Móra Ferenc Múzeum épületének felújítása is, így nem túlzás azt állítani, hogy egy év múlva alig fogunk majd ráismerni a környékre.

Szondi Ildikó, a körzet önkormányzati képviselője évek óta lobbizik a Széchenyi tér és Tisza közötti belvárosi terület megújításáért, és most örömmel fogadta a rekonstrukciós program elindulását. Célja, hogy ebben a városrészben ne csak a századfordulós építészetet legkiemelkedőbb épületei, de a lakóházak is visszanyerjék régi pompájukat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Botka László felújítás Belváros Somogyi-könyvtár