Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 25. 09:52

Kutatók éjszakája: most akár az agyát is fényesítheti

A Szegedi Tudományegyetem pénteken közel háromszáz programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Most először a szegedi lézerközpont kapui is megnyílnak a nagyközönség előtt.

Hirdetés

Máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a természettudomány, a társadalomtudomány, valamint az élettudományok érdekes területeit ismerhetik meg, látványos előadások és laborlátogatások részesei lehetnek azok, akik részt vesznek az idei Kutatók éjszakája programjain Szegeden.

Szeptember 28. az idén is a kutatók ünnepe: az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

A Szegedi Tudományegyetem idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programhoz. Szeptember 28-án, pénteken délutántól késő éjszakáig az óvódásoktól a felnőttekig minden korosztály talál érdekes programot a szegedi rendezvényeken.

A szegedi egyetem kutatói, oktatói és hallgatói szinte minden tudományterületről kínálnak érdekességeket. Kreatív foglalkozások, előadások, laborlátogatások, interaktív bemutatók, éjszakai kalandtúrák és látványos kísérletek sora várja az érdeklődőket.

Szó lesz például a mesterséges intelligencia legújabb eredményeiről, az energiatakarékosság és energiatermelés lehetőségeiről, a robotikai alapjairól, a hulladékszobrászat újdonságairól, a postagalamb-versenyzésről, sőt az érdeklődők agyfényesítő módszerekkel, az ujjlenyomat vizsgálat lépéseivel és a kakaó történetével is megismerkedhetnek.

Az érdeklődők betekinthetnek az anyagmegmunkáló lézerlaboratóriumba, a csontvázleleteket őrző raktárba és a GeoLaborba is.

A tudománynépszerűsítő programokra látogatók egészséges életmód tanácsadáson, látás- és hallásszűrésen vehetnek részt, barangolhatnak az őslények világában, de azt is megtudhatják, hogyan készül a gyógyszer, hogyan néz ki egy daganatos sejt, mit rejt a föld mélye, vagy hogyan mondaná egy ómagyar időutazó azt, hogy Windows.

Lesz ételkóstoló és receptcsere, növény- és rovarismereti teszt, táncbemutató és táncház, interaktív kódfejtés, gyilkossági eset felderítés, dísznövény-szaporítás, antropológus játszóház, lézeres lövészet és gravírozás.

Hogyan jelenik meg a statisztika és a marketing a hétköznapokban? Kik használják a rovásírást? Van-e hangja az időjárásnak? Milyen érzés öregnek lenni? Mit kutat egy jogász, aki egyben pszichológus is? – az érdeklődők ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha ellátogatnak a Kutatók Éjszakájára.
A részletes szegedi programok a Kutatók Éjszakája honlapján érhetők el.

Először nyílnak ki a lézerközpont kapui a látogatók előtt

A lézerközpontba, az ELI-ALPS-ba is ellátogathatnak pénteken, a Kutatók éjszakáján az érdeklődők, a tudományos intézet kapui most először nyílnak meg a nagyközönség előtt.
Estétől túrákon mutatják be a kutatóintézetet, előadás hangzik el az itt folyó munkáról, az „alkatrész-simogató” keretében a világszínvonalú műhelyek tevékenységébe pillanthatnak be a látogatók, szó esik a vákuumtechnológiáról, és fény derül arra is, milyen az ELI divat.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI SZTE kutatók éjszakája tudomány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés