Túl a városon 2018. szeptember 24. 11:57

Két kérdés a Parlamentben Szabó Sándortól

Szeged országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszterhez intézett két kérdést is az őszi ülésszak mai ülésén. A képviselőnek Pogácsás Tibor államtitkár válaszolt.

Hirdetés
Hirdetés

Miért nem biztosítanak elegendő forrást a településeknek önkormányzati kötelező feladatuk ellátására? – ezzel a címmel intézett szóbeli kérdést Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő Pintér Sándorhoz.

A képviselő az alábbiakat is elmondta az ülésteremben délután az azonnali kérdések órájában:

„Közeledve az önkormányzatok napjához, érdemes mérleget vonni a települések működéséről, a kormány önkormányzatokat érintő finanszírozásáról.

Az önkormányzati finanszírozási rendszer egyes támogatási pontjaiban rögzített feladatmutatók évről-évre változatlanok. Ha a kormány azt hangoztatja, hogy évről évre jobban teljesít a gazdaság már három éve, akkor az önkormányzatok finanszírozását is ehhez kell igazítani. Továbbra is vannak olyan feladatok ugyanis, amelyek az állam által központi költségvetési forrásból nem vagy nem elegendő mértékben finanszíroztak. Ilyenek például szociális és gyermekjóléti feladatok, újragondolandó a szociális ellátásokra átadott forrás. Jól tudjuk, hogy az állam javarészt kivonult a helyi önkormányzatok pénzbeli támogatásából és annak megoldását települési támogatás gyanánt az önkormányzatok feladatának gondolja. Nem kellően finanszírozott háziorvosi központi ügyelet (30 ezer fő ellátotti lakosságszám alatt), gyepmesteri feladatok, közös önkormányzati hivatali finanszírozás. Könyvtár és kulturális tevékenységek finanszírozása.

Az önkormányzatok finanszírozásának javítása érdekében éppen ezért módosító javaslatot nyújtottunk be a költségvetéshez, amely módosító javaslatomat szinte változatlan tartalommal immár harmadik éve benyújtom a parlamentnek de eddig még nem támogatta azt a fideszes kormánypárti többség. Egyébként a javaslat összecseng a TÖOSZ küldöttgyűlésén elhangzott megállapításokkal is. Javasolt és indokolt lenne a korábban megszüntetett SZJA meghatározott részének önkormányzatoknak való átengedése, mint támogatási forma visszaállítása. Valamint a gépjármű adó minden forintja maradjon az azt beszedő településen és az önkormányzatnak kötelezően települési közlekedési infrastruktúra fejlesztésre kelljen azt fordítania.

Az MSZP valamint az én célom is az, hogy a települések előre látható és kiszámítható módon gazdálkodhassanak, amit csak a forrásmegosztás méltányos és ésszerű újragondolásával lehet megvalósítani.

Mindezek miatt kérdezem Miniszter urat:

1. Miért nem biztosítanak elegendő forrást, különösen a kis településekre, hogy kötelező feladataikat finanszírozni tudják?

2. Támogatják e javaslatomat, mely több forrást biztosítana az önkormányzatoknak, ami lehetővé tenné számukra az előre látható és kiszámítható gazdálkodást?”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP Országgyűlés parlament Szabó Sándor