Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 23. 11:29 Forrás: Szegedi Tükör

Időutazás régi nagy fesztiválok között

A Szegedi Tükör a Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményéből válogatott, hogy felidézze, milyen hangulatosak is voltak fesztiváljaink évtizedekkel ezelőtt.

Hirdetés

Szeged fesztiválváros – és ennek immár meglehetősen régóta örülhetünk. Kedvelt közös ünnepeink megfiatalodtak, újjászületnek, és egyre-másra nőnek fel melléjük új rendezvénysorozatok. Ezek szerencsére egyre több városlakót vonzanak, és évről évre turisták tízezreit mozgatják meg.

A IX. Nemzetközi Szakszervezeti Néptáncfesztivál hangulatos megnyitója 1983 júliusában. Nem mellesleg: a háttérben a Szőke Tisza hajó látható (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_e767_36)

Pár hete ért véget a SZIN, amely idén már az 50. születésnapját ünnepelte. Nem is akárhogyan, hiszen a neves énekesek és zenekarok koncertjeire rekordszámú közönség váltott belépőt az idősebb korosztálytól az egészen fiatalokig. A legtöbb látogató – és ez idén újabb csúcsteljesítmény – a szabadtéri játékok előadásaira volt kíváncsi. És ne feledkezzünk meg olyan fontos részéről sem az életünknek, mint amilyen a néptáncfesztivál, amelyet 1966-ban hirdettek meg először, és ami mellett idén már tizedszer szervezték meg a Martin György Fesztivált.

Tánc a múzeum előtt. Néptáncfesztivál 1985-ből (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_e889_42)

A szeptembert a 22. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál indította. A fesztiválszezont pedig a borbarátok újabb találkozója foglalta keretbe, hiszen a májusi borfesztivál után az elmúlt hétvégén a Bor téren kóstolhatták meg a borászok kedvelt nedűit és újdonságait. Mellette pedig a repülőnapok égi és földi programjaiban gyönyörködhettek a családok.

De hogy zajlottak ezek a fesztiválok régebben? Így, ahogy ez a néhány fekete-fehér fotó megpróbálja visszaadni a hangulatot, az életérzést, a jókedvet, a mosolygást.

Humorral már 1985-ben is meg voltak áldva a SZIN-ezők. A Szőke Tisza egy részlete itt is látható (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_e892_31)

 

Egy kézben a megoldás. 1985-ben már az adó is feltűnt (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_e892_33)
A West Side Story a szabadtérin 1965-ben. „Szeged idén nagykorúsodott. Vonzó és sikeres programot kínált az odautazóknak. Benne a főszám Bernstein musical comedyje” – írta a Népszabadság (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t3264)
Húsz év szünet után 1959-ben Simándy József (balról) Hunyadijával indult újra a szabadtéri. „Akik hozzánk eljönnek, nemcsak a Hunyadi Lászlóért, a János vitézért vagy a szovjet balettegyüttesért jönnek, hanem egy kicsit magáért a városért is, a Tiszáért, a halászléért, kincseink és szépségeink megismeréséért” – írta a Délmagyarország (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t0004741)
Az ország legnagyobb szabadtéri színháza 1965-ben. A teret egész évben elfoglaló széksorokat 1994-ben négyezer férőhelyes mobil nézőtérre cserélték (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t0004748)

Nyitóképünkön: A szabadtéri játékok legelső évada 1933-ban. Statisztákat válogatnak Az ember tragédiájához (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből; leltári szám: mfm_t0003106)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál Móra Ferenc Múzeum Szegedi Ifjúsági Napok Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Tükör SZIN
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés