Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. szeptember 23. 07:40

Orfeusz és Eurüdiké a Régi Zsinagógában táncol

Képgaléria
Orfeusz és Eurüdiké antik mítoszának és Heinrich von Kleist O. márkiné című elbeszélésének színpadi adaptációja is kortárs feldolgozásban látható szeptemberben a Régi Zsinagógában. Itt debütál Grecsó Krisztián Megyek utánad című népszerű regényének színpadi változata is.

Hirdetés

Az alternatív színházi játszóhelyen a sorozat ma, vasárnap este fél 8-kor Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix előadásával indul. A táncos-koreográfus duó Orfeusz és Eurüdiké mítoszát eleveníti meg, a szerelmi történetet a mai viszonyok közé helyezve.

Eurüdiké a kortárs világ poklába száműzetik. Ide is követi őt szerelme, ám Orfeusz számára kiismerhetetlen ez a környezet, egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével.

Megpróbál megfelelni Eurüdiké új ízlésvilágának, de nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Az előadás idén elnyerte a veszprémi A tánc fesztiválja fődíját.

A MASZK Egyesület őszi kollekciójában szeptember 28-án tartják Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényéből készült színpadi mű ősbemutatóját. A 2014-ben megjelent széppróza főhőse, Daru leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét.

Az emlékezés pedig nemcsak keserédes nosztalgiázás, hanem a homályos múlt és vágyott jövő bizonytalan kimenetelű küzdelme. Daru kapcsolatai nevelési, átalakulási szituációkat idéznek elő, miközben feltárul lelkivilága, belső konfliktusai.

A MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE együttműködésében készült darabot Dékány Barnabás rendezte.

A hónap utolsó napján mutatják be a Trojka Színházi Társulás és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház O. márkiné című előadását Soós Attila rendezésében.

A darab Heinrich von Kleist azonos című, a 18. századi Olaszországban, a porosz-francia háború idején játszódó elbeszélése nyomán született.

A színpadi adaptáció az eredeti szöveg narratíváját követi, izgalmas szerepösszevonásokkal három színész játssza el az eredeti műben megírt fordulatos, sokkoló, mégis ma nagyon is ismerős történetet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MASZK Egyesület régi zsinagóga színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés