Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 22. 14:34

Babarandi a Cső utcában: Étel–mozgás–élet

Képriport
Nem mindegy, mit eszik és mennyit mozog az ember. Fokozottan igaz ez az élet kezdetére, a kisgyermekkorra. Szombaton délelőtt Étel–mozgás–élet címmel érkezett Szegedre az a road show, amely bölcsődéseknek és szüleiknek ad hasznos tanácsokat és közben szórakoztat is.

Hirdetés

Reggel kilenc óra után hamar megtelt gyermekzsivajjal a Cső utca bölcsőde és környéke.

Ez az intézmény lett szombaton az Étel–mozgás–élet elnevezésű országos roadshow tizennegyedik állomásának helyszíne. Az eseményt a Családok éve alkalmából a kisgyermekeket nevelők számára rendezték.

Király Sándorné, a szegedi intézmény igazgatója elmondta, hogy a Családok éve apropójából országszerte huszonegy helyszínen szervez az Emberi Erőforrások Minisztériuma ilyen rendezvényt, amelyhez a Magyar Bölcsődék Egyesülete is csatlakozott.

– A program lényege, hogy a családok is sokat tehetnek azért, hogy a felnövő generációk egészségesebben étkezzenek, illetve többet mozogjanak. A bölcsődés korú gyermekeknél a mozgásfejlődés az egyik legfontosabb, ezért a rendezvényt reggeli bemelegítő tornával kezdtük és délután családi futással zárjuk – mondta el Király Sándorné.

A rendezvényen a kicsiket kreatív foglalkozások, készségfejlesztő játékok, arcfestés és csillámtetoválás is várta. A szülők pedig a Sulihost szakácsainak segítségével finom és egészséges ételeket – többek között gyümölcsös túrót, brokkoli krémlevest és maffinos csirkemellet – készíthettek a helyszínen felállított sátorban, ahol még egy receptfüzettel is gazdagodhattak.

Solymos László alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a program megnyitóján arról beszélt, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a jövő generációjának fejlődésére, fejlesztésére.

– Az önkormányzatnak két fontos feladata van: egyrészt biztosítani a kisgyermekek neveléséhez a megfelelő tárgyi feltételeket, másrészt olyan pedagógusokat, akik úgy gondoskodnak az apróságokról, mintha saját gyermekeiket nevelnék. Szegeden évek óta folyamatosan újulnak meg a bölcsődék és mind a tizenöt intézményünkben gondos kezek vigyázzák az apróságokat.

Előzetesen közel százötven család jelezte, hogy eljön a szombati rendezvényre, végül azonban sokkal többen látogattak el a bölcsőde melletti árnyas területre.

– Nálunk már mind a három lány kijárta a bölcsit, de most visszajöttünk egy kicsit nosztalgiázni – mondta a gyermekeit hintáztató Mária.

Sápi András és felesége Szőregről hozták el a kétéves hármas ikreket:

– Külön petéjű ikrek, két fiú és egy lány – mondta el az apukájuk miközben a három apróság a Gyermekorvos feliratú sátorban játszott. – A szőregi bölcsődébe, a Katica csoportba járnak, de ahová csak lehet, visszük őket, mert fontos a közösségi élet. Meg az is, hogy sokat mozogjanak. Mindig kell, hogy történjen velük valami ahhoz, hogy este gyorsan el tudjanak aludni.

Az édesanyjuktól, Sápiné Filep Ágnestől pedig arról érdeklődtünk, mit főz, készít a kicsiknek, hogy valóban egészségesen éljenek.

– Talán már egy kicsit túlzásba is visszük az aggódást, de mi mindent a biopiacon vásárolunk, sok nyers zöldséget adunk a gyerekeknek és nem veszünk például fehér kenyeret. Úgy élünk, mintha falunk laknánk, a tojást is háztól vesszük, nagyon ügyelünk arra, hogy vegyszermentesen étkezzünk.

A road show-nak is meghatározó eleme volt a szülőknek szóló tanácsadás, amely nem merült ki az egészséges táplálkozás népszerűsítésével, hanem különféle szakemberek –  gyógypedagógus, gyermekorvos, fejlesztőpedagógus, dietetikus – is várták az érdeklődő családokat.

A rendezvényre ellátogatott Botka László polgármester is, aki megtekintette a tavaly átadott, 135 millió forintból teljesen felújított Cső utcai bölcsőde épületét is, amelyben a műszaki és infrastrukturális fejlesztések eredményeként korszerűbb lett a fűtési rendszer, újak a homlokzati nyílászárók, az épület teljes homlokzata pedig utólagos hőszigetelést kapott.

Ezen kívül felújították a vizesblokkokat, akadálymentes lett a mosdó, felújították az elektromos hálózatot, és napelemes rendszert is kiépítettek.

Az épületen kívüli felújítások keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentesítették, és kicserélték az udvari járdaburkolatot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bölcsőde Botka László Cső utca road show
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés