Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 21. 07:57

Közgyűlés: szavazások régen látott egyetértésben

Képriport
Tizenhat napirendi pontot kellett megtárgyalnia Szeged közgyűlésének: a költségvetéshez, a köztisztasághoz, a kamerarendszerhez szóltak hozzá a legtöbbet, a legtöbbször.

Nemcsak Mihálffy volt „gyanús” – ezt ő maga mondta saját magára –: a közgyűlés valamennyi napirendi pontban gyakorlatilag teljes egyetértésben szavazott. A nyári szünet utáni első ülés békésen telt el, sokszor, sokkal jobban, keményebben is bírálták már egymást a felek. Elfogadták, hogy a környezetgazdálkodás átvegye a Vadaspark lakópark útjainak a kezelését, megszavazták a zöldkommandót, a takarítógépek vásárlását, a kamerarendszer telepítését, azaz minden fontos témát, amelynek köszönhetően még élhetőbb, szerethetőbb, biztonságosabb város lesz Szeged.

Szavazások

11:40 Véget ért a közgyűlés

11:37 Zárt ülés következik.

11:28 Megkezdték a rendeletek megszavazását, zárt ülés a szavazások végén lesz.

Tizenhat napirend, sorban egymás után

11:26 Tízes, tizenegyes, tizenkettes, tizenhármas, tizennégyes, tizenötös, tizenhatos napirendi pontot tudomásul vették.

11:25 Harkai István válaszol az elhangzottakra: – Valóban bűnmegelőzési indok, hogyan és hova tesszük a kamerákat. HD-minőségű felvételeket készítő, nagy látómezejű kamerákat szeretnénk fölszereltetni, így sokkal könnyebb lesz a munka. Korábban Vásárhelyen voltan rendőrkapitány, ott háromszáz kamerát szerelnek föl. A személyiségi jogokkal kapcsolatos felvetésekre reagálva: nem véletlenül kértük, hogy teljesen zárt legyen a rendszer. Higgyék el azt is, kollégáim sokszor menekülnek, amikor felvételeket kell visszanézni, akár nyolc–tíz órán át is. Nem nézegetjük a lakosokat, elég a bűnözőket...

11:21 Haág Zalán újra: – Egyetértek Joób Mártonnal, de a kamerának is visszatartó ereje van. Lehet, hogy ez is szempont lehet. Ha látszódnak talán bírnak valamilyen korlátozó erővel.

11:19 Joób Márton is bekapcsolódik: – Van-e arra is lehetőség, hogy sebességjelző eszközöket telepítsünk a bevezető utakra? Kistelepüléseken bevált, visszatartó ereje van.

Kattintson fönti képünkre! Nézze meg galériánkat is a közgyűlési munkáról!

11:16 Szentistványi István megjegyzi, eztán nehezebb lesz csókolózni a ligetben – nem egészen így mondta, persze –, mert láthatják a rendőrök... Botka László azt feleli nem egészen komolyan: „Olyan kamerákat veszünk, amelyek csak a bűncselekményeket rögzítik. Kicsit komolyabban: szigorú uniós irányelvek alapján használhatják fel a felvételeket.”

11:13 Kosik Dénes is hozzászól a dorozsmai kamerák kapcsán a napirendi ponthoz. Szeretné fölméretni a városrész kameráit. Felhívja a figyelmet, hogy egy kamera képét benőtték a fák. Azt is elmondta, a Jerney-iskola tetejére egy belső átjátszóegységet is fel kell szerelni.

11:10 – Gyanús lesz, hogy ennyire konstruktív vagyok ma, de ennek a kamerarendszernek is örülök. Remélem, hogy a kiskundorozsmai most nem működő kamerák is újra dolgozni kezdenek, tovább növelve a dorozsmaiak biztonságérzetét – mondta Mihállfy Béla. Botka hozzáteszi, a rendőrség a bűnügyi térkép alapján javasolja majd a kamerák helyének meghatározását.

11:06 A kilences napirend következik, a rendőrségi beszámoló, a közterületi kamerarendszer fejlesztése jön, Harkai István, Szeged rendőrkapitánya is a teremben van. Elhangzott, kérte a rendőrség a kamerarendszer bővítését, épüljön ki egy szerverszoba, ahol valamennyi kamera felvétele látható a rendőrségnél. Negyven új kamerát is vásárol Szeged abból az ötvenmillió forintból, amit erre most elkülönítettek. Botka László megjegyzi, csak a ligetben harmincegy kamerát szerelnek föl, a Tisza parton pedig tízet. – Ez már jelentős minőségi javulás lesz – jegyezte meg a polgármester.

11:03 A nyolcas napirend a Belvárosi temető viharkárával foglalkozik, Botka László ismerteti: – Szeged vállalta a sírok helyreállítását is, ami a temetőt, és azon belül is a zsidó temetőt is érte. Összesen huszonnégymillió forintnyi kárt okozott a vihar.

11:01 Újra Hüvös Lászlón a sor: – A már említett koldusrendelet kapcsán is a rendőrség volt az illetékes, így lényegi különbség nincs.
Haág Zalán: – Összefoglalva az elhangzottakat, senkinek sem jó, ha valaki az utcán él. Neki sem, és nem maradhat így ez a helyzet.
Botka László: – Egyetértünk, megkezdtük az új típusú munkát. Egy új rendszer hatékonyságáról a bevezetése előtt nehéz vitatkozni.

11:00 Szentistványi szerint a lakáskrízis is az oka a hajléktalanok megjelenésének. – Nagyon sok a szegedi hajléktalan is, nemcsak vidékről jönnek ide hajléktalanok! Meg kell oldani valamilyen szinten a lakhatási kérdést.

10:58 Botka László: – Az önkormányzati segítségnyújtás eddig is példaértékű volt, ezután is fejlesztjük, viszont október 15-étől a rendőrségnek kell intézkednie, és büntetőjogi kérdés lesz a hajléktalanügy.

10:56 Újra Haág Zalán kapott szót: – Állami és önkormányzati feladat a hajléktalanok életkörülményeinek minél humánusabb biztosítása. Egyértelmű, hogy mindenképpen rendezni kell ezt a kérdést.

10:54 – Bevett fideszes gyakorlat, hogy olyan kijelentésekkel vitatkoznak, amit valójában nem én mondtam. Így van ez a hajléktalanokkal kapcsolatban is. A szociális szférából jött az a megjegyzés, amit én is mondtam, hogy nem biztos, hogy bűnügyi kérdéssel lehet megoldani ezt a problémát – jelezte Botka László.

10:52 Hüvös László megjegyzi, bízik benne, hatékonyabb lesz a közterület-felügyelők munkája ezzel a zöldkommandóval. Ezután megjegyzi azt is, Szeged volt az első, aki elfogadott egy koldusrendeletet annak idején. – Kicsit furcsa, hogy ennyi idő után így állnak hozzá ehhez a kérdéshez – mondta Hüvös, majd szó szerint idézi Szondi Ildikó akkori szavait.

10:50 Botka László szerint a zöldkommandó tagjai tudják, hova kell majd menniük ellenőrizni. Majd megadta a szót Mihállfy Bélának, aki rögtön meghívta Kiskundorozsmára a zöldkommandót, hogy nézzék meg, mi a helyzet abban a városrészben. A polgármester megjegyzi, szerinte a szelektív hulladékszigetekkel kapcsolatos probléma „helyi”. – Nem tartom valószínűnek, hogy Dorozsmára Újszegedről járnak át az illegális hulladékot lerakni.

10:48 Kosik Dénes a zöldkommandóhoz szól hozzá: – A létszámmal kapcsolatban vannak fönntartásaim. Ha az a cél, hogy indítsuk el ezt, és aztán meglátjuk, megérte-e, akkor rendben van. De kettő plusz két fő nehezen tudja majd szerintem folyamatosan tettenérni az elkövetőket.

10:46 Botka László a hajléktalanok kapcsán elmondja, nagyon sok közülük nem szegedi, azért jönnek a városba, mert egyre több civil szervezet ad nekik ingyen ebédet például.

10:43 Tóth Péter arra kíváncsi Mózes Ervin jegyzőtől, hogy hány főt büntettek meg eddig szemetelésért. Azt is megjegyzi, a nagy rendezvények „környékén” lesz sokkal szemetesebb Szeged.

10:40 A hatos napirendi pontot hozzászólás nélkül ugrották át a képviselők. A hetes napirend következik, a köztisztasági kérdés. – Ez minden nagyvárosban fontos, az előterjesztés egy beszámolót és egy konkrét beruházást tartalmaz. Megerősítettük létszámával a közterület-felügyeletet. És lesz a már említett zöldkommandó. Ne feledjük évente egyszer minden szegedi egyedi lomtalanítást kérhet: be kell telefonálni, időpontot kell kérni, és akkor mennek ki a hulladékgazdálkodás munkatársai. Mindehhez plusz forrásokat is kellett biztosítani: 16 millió forintot adtunk az illegális hulladéklerakók felszámolására. Ezúttal négy takarítógépet is szeretnénk vásárolni, ebből egy az SZKT-hoz kerülne. Kiemelt célunk és feladatunk a város köztisztaságának biztosítása – mondta a polgármester.

10:38 Ménesi Imre a Nyitra utcai fakivágásokra emlékeztet: az áramszolgáltató kezdte el ott kivágni a fákat, de kicsit drasztikusabban a kelleténél. Azóta a helyzet változott, sőt azon a területen a kivágott fák helyett összesen 450 fát telepítenek három év alatt, idén ősszel ennek az egyharmadát ültetik el. A harmadik év végére kialakulhat egy új ligetes zöld terület, amelyet kezelni is lehet.

10:34 Haág azt mondja felszólalásában, szégyellje magát Solymos, amiért úgy felelt neki, ahogy. Az alpolgármester akkor azt mondta, butaságot beszélt, amikor a képviselő a közlekedés „fölbolydulásáról” beszélt. – Konkrét probléma például a Laktanya utcai forgalomnövekedés. Kellene a Szabadkai útra még egy körforgalom, hogy könnyebb legyen a közlekedés – mondta Haág Zalán.

10:32 Kardos Irén a körzet képviselője is megszólal: – Köszönöm az ottlakók türelmét! Egyúttal ajánlanám mindenkinek azt a fajta összefogást, amit ott tapasztaltam. Az ott lakók évtizedek óta közösen dolgoztak a lakópark fejlesztéséért. A lakók mindent megtettek eddig is a kéréstől a könyörgésig, minden eszközt megpróbáltak már.

10:30 Tóth Péter is hozzászól a Vadaspark lakóparkhoz: a rendőri laktanyával kapcsolatban megjegyzi, nem normális, hogy a rendőröknek nincs parkolója a környéken, ez komoly gondot okozhat. „A lakóparki behajtás komoly gondot okoz, meg kell fontolni, hogy jól ki legyen táblázva a közlekedés.”

10:26 Nagy Sándor a Gyevi temető-beruházásról beszél. – Sokszereplős beruházás, remélem, sikeres lesz. Az önkormányzati szándékok egyértelműek: régi igény volt a közpark funkció. Túl a közpark kialakításán rendkívül szigorú feltételeket szabtunk a beruházáshoz. Fontos, hogy úgy kell kialakítani a parkolókat, hogy ne legyen hősziget. Nem véletlenül lesz zöld tető az épületen. Azt kértük, hogy a lakóépületek felé essen ez a zöld tető.

10:23 Haág Zalán is a Vadaspark lakóparki „úthelyzetről” beszél. – Mérlegelni kell majd az előterjesztés elfogadásakor, hogy mennyi mindent kell még szabályozni ott, a karbantartási munkákról nem is beszél – mondta Haág, hiszen könnyen lehet, felfedezhetik mások is az ottani egérutakat.

10:17 Ötödik napirend, a Vadaspark lakóparkról beszél a polgármester. – Meggyőződésem, hogy a beruházó becsapta az ott lakókat. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok ott a lakók problémája, például nem térítette meg a gépkocsibeállásokat a beruházó. Mivel ez egy jó évtizedes történet, úgy döntöttünk megtesszük ezt a lépést. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de vállaljuk.

10:15 Áttérnek a negyedik napirendi pontra. Nagy Sándor azt mondja, elsősorban adminisztratív döntések miatt kell ezekről tárgyalni. – Tizenkét óvodára 730 millió forint uniós támogatást szeretnék költeni, saját forrásból 484 milliót kell hozzátennünk 2020–2022-ben. Folytatnánk az energetikai beruházásokat az önkormányzati épületeknél is.

10:13 Hüvös Tóthnak felel: – Fontos megjegyezni a képviselő úr párttársai nem szavazták meg a Sargentini-jelentést, Ujhelyi István viszont megszavazta.

10:11 Póda Jenő felel Nagy Sándornak: – A magyar költségvetés előfinanszírozza a projekteket, így sokszor kockáztat a kormány, hogy mikor jönnek meg valójában a megnyert pénzek. A mi feladatunk az, hogy azt a pénzesőt, amit ránk önt a kormány, akkor megfelelően használjuk fel – mondta a képviselő, majd váratlanul a buszmegállókról beszél.

10:06 Nagy Sándor Póda Jenőnek válaszol: – Nem azon az elven működik az Unió forrásfelhasználása, ahogy elmondta! Az alap a szolidaritás, nem azon a hoci-nesze-alapon működik a rendszer, amit leírt. Szó sincs vámügyi kompenzációról. Ostobaság volt, amit mondott. Egyúttal megjegyzem azt is, szegedi polgárok adóját is beszedi a kormány, így joggal mondhatjuk, egy uszodafejlesztésnél joggal kapunk ebből. Joggal mondhatjuk azt is, ezeknek a forrásoknak a jelentős része, amit a kormány most elkölt, annak jelentős része Szegeden képződött.
Botka László azt mondja, úgy illendő lezárni ezt a vitát, ha az Uniónak a magyar, és azon belül is a szegedi adófizetőknek is megköszönjük, hogy ennyi minden fejlődni tud a városban.

10:02 Hüvös László majd Tóth Péter beszél újra. Utóbbi a kampányra emlékszik vissza, majd ő is uszodázik, a beruházás árára is felhívja a figyelmet valamint arra, kormányközeli őrző-védő cég biztosította az alapkő letételét.

9:58 Póda Jenő azt mondta, az uniós pénzek nem egészen ajándékpénzek, „a mi pénzünk is benne van! Ez a bizonyos forrásbiztosítás egyfajta kárpótlás azért, hogy megnyitottuk a piacainkat, versenyhelyzetbe hozva a fejlettebb nyugati világot.” Ezután az uszodaberuházásról beszél, a garázsfelvásárlások időszakát eleveníti föl. Szerinte a következő évtized végére sem lett volna uszoda, ha marad az a tempó a garázsok felvásárlásánál, ami akkor jellemezte Szegedet. Szerinte pitiáner volt az is, hogy kormánypárti politikusokat nem hívtak meg az alapkő letételére. – A kormány képviselte magát az alapkőletételen! – reagált a polgármester, aki azt is elmondta, ezt tudják a közgyűlés jobboldali képviselői is.

9:56 – A választások közeledtével mindig el kell szenvednie a lakosságnak az ilyen típusú felújításokat. Egyébként az út- és járdakérdés mindig fontos dolog. Örülnék, ha lenne egy olyan „térkép”, amelyen lehet látni, hol vannak valóban aszfaltozott járdák, és melyek azok a szakaszok, amelyek betonlapokból lettek kialakítva. Ezek az elmúlt évtizedekben rendre elmozdultak, ezeket is fel kellene újítani – mondta Tóth Péter. Botka László azt felelte neki, a szegediek hozzászoktak ezekhez az építkezésekhez, megköszönte a józan többség türelmét. – Tudják a lakosok, hogy a befejezés után jobb lesz minden. Történelmi pillanatokat élünk: szeretném megvédeni a kormányt, nem egészen ők alakították így a beruházásokat. Évekig nem voltak miattuk beruházások. Akkor már elmondtuk, veszélyes lehet, hogy az utolsó években kell elkölteni az uniós pénzeket. Ezért is drágábbak ezek a beruházások, építési boom van, mindent most kell megépíteni – reagált a polgármester.

9:50 – Szentistványi képviselő úrnak az az értelmezése, hogy a zöldváros projektben csökken a zöldfelület, ez nem igaz. Minden egyes beruházásnál növelni kell a zöldfelületet – mondta Nagy Sándor, mint megjegyezte, nem provokatívan.

9:48 – Csak hogy világos legyen: ezek uniós pályázati források – válaszolja Hüvösnek Botka. Majd azt is megjegyzi, Szeged az utolsó városok egyik, ahol nem fizetnek a lakosok adót a városnak. Az adóbevételek jelentős részét az iparűzési adó adja. – Azt is meg kell jegyezzem, a fejlesztésekkel kapcsolatban korrekt a kapcsolatunk a kormánnyal. Szeged a legsikeresebb abban, hogy az uniós forrásokat fölhasználjuk. Itt nagyon szoros a szakmai kapcsolat az állami szervekkel.

9:45 Hüvös László is Szentgyörgyi hozzászólásához kapcsolódik. Aláhúzza, a magyar kormány igenis nagy gondot fordít a szegediek életminőségére, hiszen támogatja ezeket a beruházásokat. – A zöldvárosra 850 milliót, az egészségügyi alapellátás fejlesztésére 74 milliót, a Gáspár Zoltán utcai fejlesztésére több mint 300 milliót, a nemzetiségek házára közel 40 milliót adott a kormány. Fejlesztik a sándorfalvi kerékpárutat, az uszoda is kormányzati támogatásból épül. Nagyszerű, hogy fejlődik a város, ebből a kormány is kiveszi a részét, nemcsak az önkormányzat – mondta Hüvös.

9:42 Szentistványi István a beruházások „side effect”-jeiről, mellékhatásairól beszél. – Mi történik a Tisza Lajos körút védett fasorával? Mi lesz a Ligettel, amikor ennyi betont tolunk bele? Ezek a dolgok is ott vannak a fejlesztések mögött!

9:39 Külön kiemeli Szentgyörgyi, hogy támogatni akarja Szeged Máté Bence jövő évi szegedi fotókiállítását, majd a szegedi lassan befejeződő beruházásokat sorolja föl.

9:36 A második napirendi ponthoz is hozzászól Nagy Sándor: új kutyafuttató lesz a Bertalan hídnál. – Lakossági igény volt, néhány héten belül meg is valósul – közölte az alpolgármester. Jön a harmadik napirend, ehhez, a költségvetési módosításhoz Szentgyörgyi Pál alpolgármester szól hozzá elsőnek. A kimondottan TOP-os támogatásra képezett tartalékok kimerültek az elmúlt időszakban, ezeket vissza kell pótolni, hogy a következő időszak pályázataihoz is legyen ilyen tartalékkeret.

9:34 – Nagy Sándor alpolgármester válaszol röviden, tényszerűen és nem újabb vitát provokálva! – mondta Botka László. – Ebből kettőnek tudok megfelelni, talán, melyik választja, polgármester úr? – kérdez vissza Nagy Sándor. Ezután tételesen felel Szentistványinak. A kiváltott erdőterületet erdőterülettel pótolja majd Szeged. Megjegyzi azt is, az egyik módosítás gazdasági területből sorol át zöldterületbe Tóth Károly képviselő kezdeményezésére Makkosházon. – Ez mindenképpen a lakosság megelégedésére szolgál majd, ebben biztos vagyok.

9:32 Az első napirendi pont az építési szabályzat módosítása. Szentistványi István szólal föl először, a zöld területek átminősítéséről, a véderdőkről szónokol. – Mindig aggályos, amikor ilyen területek átminősülnek. Nekem, zöld képviselőnek mindig is ez a véleményem!

Napirend előtt Sargentiniről, a zöld kommandóról

9:28 A napirend van terítéken, egyhangúlag megszavazták.

9:26 Szentistványi István is odaszúr a Fidesznek a Sargentini-jelentés kapcsán, majd azt is megjegyzi, az utolsó kereszténydemokrata politikus Sólyom László volt Magyarországon. Ezután Ferenc pápáról, és a politikai kereszténységről, azok totális különbözőségéről, gyakorlatilag szembeállásáról beszél.

9:24 A polgármester azt válaszolja, Szeged élen jár a hajléktalanok segítésében, éppen most bővítik a szállót. De aláhúzza újra, a rendőrség felelőssége lesz október 15. után, hogy működjön a rendszer. – Nem szokott sikeres lenni, ha egy szociális kérdést bűnügyi kérdésként értelmeznek, mondják nekem a szociális kérdésekkel foglalkozó munkatársaim.

9:22 Mihálffy Béla Binszkinek válaszolva próbálja értelmezni a Sargentini-jelentés szavazatszámlálását, rosszul. Majd a hajléktalankérdésről beszél, arról, hogy a rendőrnek fel kell majd szólítania, hogy a hajléktalan hagyja abba az életvitelszerű tartózkodást az utcán, és menjen szállóra. „Minden törvény annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Kérem, támogassák ezt a jogszabályt.”

9:19 Binszki József az első, aki a Sargentini-jelentéssel foglalkozik. A Fidesz kommunikációját bírálja, a szavazatszámlálást, a kétharmados eredményt. Binszki szerint már a saját szavazóit is hülyének nézi a Fidesz, „ez egy nemzetlekezelő kormány! (...) A haza nem lehet sem ellenzékben, sem kormányon, a haza mi vagyunk!”

9:17 Botka neki is felel: – Zöld kommandót is felállítunk ma, erről is szavazunk ezen a közgyűlésen. Ne feledjük, a kormány betiltotta a hajléktalanságot Magyarországon... Föl kellett vennünk a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy minél humánusabban keressünk megoldást erre a kérdésre.

9:15 Tóth Péter Botka mellé áll a beléptetőkapuk ügyében: – Valóban volt szavazás róla a nyári szünet előtt. Én tartózkodtam, viszont azt gondolom, valóban szükség van rá – mondta a jobbikos képviselő. Majd arról szól, mennyire szemetes Szeged, viszont itt is megjegyzi, örül, hogy a mai közgyűlésen lesz ezzel kapcsolatos lépés. Ezután a hajléktalankérdésről beszél.

9:13 Botka válaszol: – Hihetetlenül cinikus, képviselő úr! Belügyminisztériumi rendelet írja elő a beléptetőkapukat! A polgármesteri hivatal kiemelten magas biztonsági fokozatú épület, ezért volt rá szükség. De ezt maga is tudja. Az ön kormánya kötelezett erre engem...

9:11 Haág Zalán az új beléptető rendszerről beszél: idézi a Népszabadság korabeli cikkét, szerinte Botka László lehet, hogy fél, ezért szereltette föl a beléptetőkapukat. Szerinte cirkusz van az utakon, a belvárosban, nagyon nehéz közlekedni.

9:08 Berkesi Ottó is szót kap: a város turisztikai, kulturális értékeiről beszél, arról, mennyien érkeznek hozzánk évről évre, és ez a szám folyamatosan nő. Külön megemlíti a Szegedi Szabadtéri Játékokat, a Thealtert, a Szegedi Ifjúsági Napokat, a borfesztivált és Borteret, a vizes sporteseményeket meg persze a Szőregi Rózsaünnepet.

9:06 Napirend előtt Kozma József kért és kapott szót. Az oktatásról beszél, a szegedi óvoda-és iskolafelújításokról. De megjegyzi azt is, teszi mindezt úgy Szeged, hogy saját zsebéből újítja fel az intézményeket.

9:02 Herédi Edit aljegyző nyugdíjba vonult, helyette két aljegyző áll munkába Martonosi Éva és Kopasz Vanda, akiket a polgármester saját hatáskörben nevezett ki.

9:00 Szalai Józsefre emlékezik a polgármester, akit a közgyűlési munka alatt temetnek el éppen. De megemlékezik Solymosi Frigyes és Székhelyi József haláláról is. Egy perces néma felállással tisztelegnek előttük.

8:59 Botka László máris köszönti a képviselőket és mindenkit, aki követi a közgyűlés munkáját.

8:57 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből. Halk zsongás, az utolsó kedélyes beszélgetések a munka előtt.

 

Korábban írtuk:

Tizenhat napirendi pont vár a képviselőkre, újra módosítani kell az építési szabályzatot, a Vadaspark lakópark útjait „rendbe kell tenni”, a kamerarendszerről is dönteni kell.

Kezdés kilenckor, tartsanak velünk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: közgyűlés