Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Akik még a Tisza vizét is megtáncoltatták: a darudübögős csak Tápéhoz köthető
Szegeden 2018. szeptember 21. 06:56 Forrás: Szegedi Tükör

Akik még a Tisza vizét is megtáncoltatták: a darudübögős csak Tápéhoz köthető

Ön járt már darudübögőst? Nem? A tápai hagyományőrzők rendszeresen bemutatják. Bár egyesületük nem klasszikus nyugdíjasszervezet, ezer szállal kötődnek a Senior Centerhez, amelynek számtalan rendezvényén lépnek fel. A szegediek főként az augusztus 20-i kenyérszentelésen találkozhatnak a tápai hagyományőrzőkkel.

Hirdetés

A tápai hagyományok kutatását, a település tradícióinak ápolását már a múlt század elején elkezdték, ám az egyesület annak a Török Józsefnek a szellemi örököse, aki a helyi Gyöngyös Bokrétát alapította.

Betéttánc a Sári bíróban

A Gyöngyös Bokréta együttes 1943-ban egy betéttánccal szerepelt például a Móricz Zsigmond Sári bíró című művéből készült filmben. A háború után feloszlatták a bokrétásokat, ám Török József megalapította a Tápai Népi Együttest, amelynek szakmai sikereit jelzi, hogy a tápaiak képviselték Magyarországot az 1951-es berlini Világifjúsági Találkozón (VIT), illetve 1967-ben, amikor a világhírű Mojszejev Együttes fellépett a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a szovjet táncosok ellátogattak Tápéra, kifejezetten a hagyományőrzők kedvéért.

Az ötvenesek és hatvanasok járják

A tánc, ének és citerazene hármasára épülő produkcióik azóta is közkedveltek nemzetközi színtéren is, de a hagyományőrzők leginkább itthon, Tápén, Szegeden vagy a környékbeli településeken kápráztatják el a közönséget. Amíg járt a tápai komp, többször a Tisza vizét is megtáncoltatták, mert néhány alkalommal a Pajori Búcsúba vezető útjuk során ott ropták az együttes tagjai.

1995 óta működnek egyesületként, de a profiljuk azóta sem változott sokat. Ahogy Széll Zoltán, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke fogalmaz, legalább olyan fontos számukra a beszélgetés, a klubélet, mint a próbák. Ezért a heti két összejövetel általában klubdélutánként indul: mindenki elmeséli, mi történt vele és a családjával, majd megszólal a zene, elkezdenek énekelni, és táncra perdülnek.

A próbák klubdélutánként indulnak: mindenki elmeséli, mi történt vele és a családjával, majd megszólal a zene, elkezdünk énekelni, és táncra perdülünk – mondta Széll Zoltán, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke

Az egyesületben minden korosztály képviselteti magát, de az ötvenesek és hatvanasok vannak a legtöbben, szép számban vannak a tízen- és huszonéves generáció tagjai, egyedül a harmincasok és negyvenesek hiányoznak. Széll Zoltán szerint a középgeneráció tagjainak kevesebb a szabadidejük, ők sokkal inkább a munkájukkal vannak elfoglalva, mint a hagyományőrzéssel, de bíznak benne, idővel ők is visszatalálnak a hagyományokhoz, és később közülük is sokan felbukkannak majd a próbákon.

Repertoárjukat többek között a nyugdíjas nőnapon és az idősek számára szervezett karácsonyi ünnepségeken láthatják évről évre a szegediek. A tápaiak szerint teljesen egyedi a népművészetük, ezért is fontos a hagyományok ápolása. Az tény, hogy van egy sajátos tánclépésük, a darudübögős, amely egészen biztos, hogy csak Tápéhoz köthető.

Új citerák pályázati pénzből

A fellépésekhez, a sajátos népviselethez, a hangszerek beszerzéséhez, javításához azonban pénz kell, így Széll Zoltán egyik legfontosabb feladatának a működéshez szükséges költségek előteremtését tartja, amellett, hogy aktív táncosa az együttesnek. A költségekhez havi 400 forint tagdíjjal járulnak hozzá az együttes nyugdíjas tagjai, az aktív tagok 700 forintot fizetnek, de az idősügyi keretből is kapnak a Tápai Tarhonyafesztivál szervezési költségeire.

Most vásárolnak pályázati forrásokból új citerákat, és a fellépések hanganyagát is pályázati pénzből rögzítik jó minőségben. Az augusztus 20-i városi megemlékezésen most is a Tápai Pékség sütötte kenyeret vitték az együttes tagjai, majd a szentelés után ők osztották szét az új kenyeret, így képviselve Tápét már két évtizede ezen a fontos nemzeti ünnepen.

Nyitóképünkön: hagyományőrzők Tápén 1934-ben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Tápé darudübögős Tápai Hagyományőrző Egyesület
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés