Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 20. 20:10

Csak néhány lépésre lesznek a kínai könyvek a szőregi iskolásoktól

Képriport
Kínai könyvsarkot avattak a Somogyi-könyvtár szőregi fiókkönyvtárában. Mivel az intézmény Kossuth Lajos Általános Iskola szomszédságában van, az ott kínai nyelvet tanuló hatvanhat diáknak nagy lehetőség az új gyűjtemény.

Hirdetés

Az ünnepélyes avatóünnepség elején a második osztályos gyerekek stílszerűen egy kínai mesét adtak elő, amelyben csak az összekötő szöveg hangzott el magyarul, a párbeszédeket ékes kínai nyelven mondták el a kicsik. Avramov András, a Szőregi Teadélutánok ötletgazdája az ünnepélyes avatón arról beszélt, hogy immár szinte karnyújtásnyira van a szőregi általános iskolásoktól a kínai kultúra. Megköszönte, hogy a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete felajánlotta a gyűjteményt a szőregi könyvtárnak, mert így a gyerekeknek nem kell a városközpontba utazniuk, ha a kínai kultúrához vagy nyelvhez kötődő szakirodalomra van szükségük.

Mohr Richárd, a Konfuciusz Intézet igazgatója viszont úgy látta, hogy ők tartoznak köszönettel a szőregieknek, hogy külön sarkot biztosítanak a kínai könyveknek. Az igazgató elismeréssel szólt a Kossuth Lajos Általános Iskolában folyó szakmai munkáról, amit az intézet fennállásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett gálaműsoron különdíjjal is jutalmaztak.

Wang Lei, az intézet kínai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a szőregi intézmény hatodik éve partneriskolájuk, egyúttal bemutatta az új kínai tanár nénit, Vinnit, aki csak néhány hete érkezett, de máris nagyon népszerű a gyerekek között. Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, az általános iskola igazgatója azért tartja fontosnak a kínai nyelv tanítását, mert gyorsan változó világunkban annál több esélyünk van, minél több nyelvet és kultúrát ismerünk.

A jövő bejelentés nélkül érkezik – mondta az igazgatónő arra célozva, hogy tíz éve még senki sem gondolta volna, hogy milyen előnyökkel járhat, ha valaki jártas lesz a kínai kultúrában, és alapszinten meg tudja értetni magát azon a nyelven, amit a világon a legtöbben beszélnek. A kínai oktatás népszerűségét jelzi, hogy az első osztályban huszonnyolc kicsi ismerkedik e világnyelv alapjaival. És, hogy sokan nem ragadnak meg az alapoknál az is bizonyítja, hogy idén májusban három szőregi diáknak sikerült a kínai nyelvvizsga első fokozata. A kínai könyvekért senkinek sem kell fizetnie, az anyanyelvi oktatók bérét a kínai állam állja, a könyvtárban pedig már külön tematikus sarok segíti a felkészülést. Úgyhogy Szőregen már csak elhatározás kérdése, hogy valaki megtanulja-e ezt a nehéz, de sok szempontból nagyon hasznos nyelvet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyvtár Szőreg Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna Konfuciusz Intézet Kossuth Lajos Általános Iskola Mohr Richárd nyelvoktatás Wang Lei
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés