Hirdetés
Művház 2018. szeptember 20. 19:43

A magyar festészet gyöngyszemei láthatók a Reök-palotában

Képriport
Egy művészetkritikus magángyűjtő, Mihályfi Ernő hagyatékából nyílt gyűjteményes kiállítás a Reök-palotában. A tárlat hatvan év magyar festészetének a lenyomata, olyan alkotók munkái láthatók többek között, mint Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Derkovits Gyula.

A XX. századi magyar festészet gyöngyszemeit gyűjtötte össze az 1972-ben elhunyt művészetkritikus, Mihályfi Ernő, aki örökül hagyta ránk a 20. század első hatvan évének hazai képzőművészeti kincseit.

A tárlat megnyitóján Nátyi Róbert kurátor elmondta, a kiállítóház fontos missziójának tekinti, hogy hazai magánygyűjteményeket mutasson be.

Az elmúlt években már látható volt Szegeden Levendel László, Kovács Gábor, a KÉSZ, és Bodnár Zoltán gyűjteménye, ezt a sort folytatják most a Mihályfi-gyűjteménnyel.

Shah Gabriella művészettörténész megnyitójában arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyűjtő éppen százhúsz éve született, ez a nagyszabású kiállítás egyben tisztelgés is emléke előtt.

Mihályfi Ernő az 1920-as, 30-as években publicistaként munkája során több grafikussal, festőművésszel, szobrásszal kötött barátságot, így kiemelkedő műgyűjteményt hozott létre a századfordulótól az 1960-as évek végéig terjedő időszak jelentős magyar alkotóinak műveiből.

Mihályfi Ernő halálát követően hagyatékát özvegye a Dornyay Béla Múzeumnak adományozta. Ebből a több mint nyolcszáz alkotásból most 155 festmény és grafika látható a Reök-palota két emeletén.

Noha a gyűjtő neve keveseknek cseng ismerősen, a felvonultatott művészek között annál több a jelentős, ismert név.

Olyan alkotók ritkán látott műveivel találkozhat a közönség november 4-ig a palotában, mint Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos. A tárlat egyik termében a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, a Nyolcak alkotói közül Berényi Róbert, Czóbel Béla, Czigány Dezső, Tihanyi Lajos munkáit is megcsodálhatja a közönség, de bemutatják Mattis Teutsch János, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Ferenczi Noémi és Nemes-Lampérth József festményeit, grafikáit is.

Sőt, három Picasso-grafika és egy feltehetően Frenand Léger kubista korszakában készült festmény is látható a magyar alkotók munkái mellett.

Nézze meg képgalériánkat, biztosan kedvet kap a tárlatlátogatáshoz!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: kiállítás megnyitó Mihályfi-gyűjtemény Reök-palota