Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 20. 16:27

Permetezi az ostorfákat a környezetgazdálkodás, készüljenek önök is!

Négy éjszaka végzik el a növényvédelmi munkát – amennyiben az időjárás is engedi. Vegyék komolyan, fontos dolgokra hívja föl a figyelmet a környezetgazdálkodás.

Hirdetés

Az éjszakai permetezésen kijuttatott permetlé a gépjárműveken és ablaküvegen nyomot hagyhat, de kárt nem okoz, enyhén mosószeres vízzel lemosható, melegvérű állatokra és az emberre is ártalmatlan – írja közleményében a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A munka ma este kezdődik, és szeptember 23-áig éjjel dolgoznak a szakemberek az alábbi helyszíneken:

 • Lengyel utca,
 • Tisza Lajos körút,
 • Dóm tér,
 • Takaréktár utca,
 • Csongrádi sugárút,
 • Juhász Gyula utca,
 • Pusztaszeri utca,
 • Szent István tér,
 • Osztrovszki utca.

A környezetgazdálkodás arra kéri a környéken lakókat, hogy este tíz és reggel öt óra között:

 • lehetőleg zárják az ablakokat,
 • az erkélyen, teraszon ne tároljanak élelmiszer jellegű terméket, ne teregessenek,
 • házi kedvenceiket helyezzék biztonságos helyre,
 • gépjárművükkel parkoljanak olyan helyen, ahol a fákra kiszórt permet nem hullhat vissza a járműre.

A favédelmi kezelések célja, hogy a fákat károsító és azon élősködő élőlényeket visszaszorítsák, hogy azok anyagcseretermékei például ne károsíthassák az autók fényezését, valamint, hogy a fák ne váljanak a korhadás miatt életveszélyessé, és a Dél-Alföldet amúgy is komolyan sújtó porszennyezés és hőség ellen védelmet nyújthassanak Szeged lakóinak.

De milyenek is ezek az ostorfák?

A Wikipédia „kis növényhatározója” szerint a nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a kenderfélék (Cannabaceae) családjába tartozó faj. Észak-Amerikában őshonos. Európában erdőgazdasági jelentősége alig van, elegyfaként telepítik. Huszonöt méteres magasságig megnövő, terebélyes, boltozatos koronájú fa, nagy termetűvé csak jó vízellátású talajon fejlődik. Kérge középszürke, idősebb korában a több éven át növekedő paralécektől rücskösen barázdálttá válik. Vesszője vékony, sötétbarna, rügyei a vesszőtől kissé elállók. Átellenesen szórt állású levelei tagolatlanok, tojásdadok, aszimmetrikusak, hat–tizenkét centiméter hosszúak, fűrészes szélűek, színi oldaluk középzöld, reszelősen szőrös, fonákuk világosabb.

Lombja ősszel citromsárgára színeződik. Virágai aprók, világoszöldek, a levélhónaljakban magányosan fejlődnek. Rövid (1-1,5 centiméteres) kocsányú, apró (kevesebb mint egy centiméter átmérőjű) csonthéjas terméseinek húsa éretten narancssárga, édes datolyaízű, vastagsága azonban nem éri el az egy millimétert. A termést madarak és kisemlősök (például a nyestek) terjesztik. Mivel jól bírja a szennyezett városi levegőt, útsorfaként gyakran nagy mennyiségben ültetik. Az ültetett példányok közelében kivadul, ritkán sűrű állományokat is alkot, ahol mély árnyékával megakadályozza más fák természetes felújulását. Fája kemény, fehér, rendkívül szívós. Csapadékosabb években hajtásai másfél méteresre is megnőhetnek, amelyek pár év elteltével ostornyél készítésére kiválóan alkalmas gallyá vastagodnak. Vízigénye alacsony, jól viseli a szárazságot.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. növényvédelem ostorfa permetezés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés