Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 20. 15:10

Egyetemi klinika: még mindig 1 milliárd 600 millió az adósság

Újra megnézte a napi, mi a helyzet a kórházak adósságállományával: Szegeden a helyzet változatlan.

Hirdetés

Az SZTE klinikái 1 milliárd 600 millió forintnyi adósságot görgetnek maguk előtt – írtuk több mint egy hónapja a napi cikke alapján. A honlap ismét megnézte a Magyar Államkincstár adatait.

Augusztus végére közel 42 milliárd forintnyi lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel az év elején 15 milliárdos adóssággal induló magyar kórházak. Egy hónap alatt az adósságállomány 3 milliárd 600 millió forinttal gyarapodott, az első nyolc hónap során az átlagos növekedés 3 milliárd 200 millió forintot tett ki.

A lap szerint a kórházak már a konszolidációra várnak és tartalékolnak, a tartozás csaknem felét ugyanis a két hónapnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák teszik ki.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László szerint „az év végi menetrendszerű adósságrendezéstől függetlenül azonban az igazi kérdés, hogy 2019-ben mennyivel emelkedik ténylegesen az egészségügyi kassza, amelyik jelenleg az év második felére lényegében fizetésképtelenné válik. Tulajdonképpen évek óta könyörögni kell azért, hogy a leszállított és elhasznált termékekre plusz forrást találjanak, és hogy találnak-e, az a kormány, illetve a pénzügyminisztérium kegyeire van bízva.”

A friss lista

A legnagyobb adósok listáját a Péterfy Sándor utcai kórház vezeti 2 milliárd 600 millió forinttal, amelyből több mint 1 milliárd 700 millió forint két hónapnál régebben lejárt fizetési határidejű tartozás. Az egy havi növekedésben a Honvédkórház a listavezető, itt 635 millió forint az augusztusi gyarapodás, ezzel a március végi lényegében nulla tartozáshoz képest augusztus végére 1 milliárd 700 millió fölé nőtt az intézmény adóssága. Egymilliárdot meghaladó tartozást tizenhárom kórház halmozott fel, a már említett Péterfy és a Honvédkórház mellett a Debreceni Egyetem (1 milliárd 600 millió), a Pécsi Tudományegyetem (1 milliárd 800 millió) és a Szegedi Tudományegyetem (1 milliárd 600 millió), több nagy, megyei kórház, a budapestiek közül pedig a Dél-pesti Centrumkórház (korábbi Egyesített Szent István Szent László), a Szent János kórház és a Bajcsy-Zsilinszky kórház.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés