Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 20. 12:34

Nyolc „állatos” utca a környezetgazdálkodáshoz kerülhet

Hiúz, Teve, Vadmacska, Láma, Vikunya, Hópárduc – eddig ezek a Vadaspark lakóparkban lévő utcák, valamint a Kenguru köz és a Panda tér nem számítottak „rendes” közterületnek. De akkor mik voltak?

Hirdetés

Építési terület részei. Igen, azok. Persze közterületként funkcionálnak, a szegedi úthálózat részei, de csak, mondjuk íg, nem hivatalosan. Ugyanis, az ott fölépült Vadaspark lakóparkban az önkormányzat és a kivitelező Zöldövezeti Lakópark Kft. között létrejött megállapodás értelmében

„az önkormányzati tulajdonba átadott ingatlanon létesülő vonalas közlekedési létesítmények átadása külön megállapodásban történik. Az ingatlan annak forgalomba helyezéséig építési területnek minősül, a kezelői feladatokat a vagyonátruházás időpontjáig a beruházó látja el. A megállapodás alapján az átadó által kialakított felépítményeket az Önkormányzat az utak forgalomba helyezését követően veszi át.”

Közben az élet nem állt meg, fölépültek a házak, kialakították az utcákat, a Panda teret, a Kenguru közt, beköltöztek a lakók, 2006-ra mindent szépen leaszfaltoztak, parkosítottak, fákat ültettek – városiasodott a terület. Viszont a kft. az utakkal kapcsolatos a forgalomba helyezési eljárást csak nem indította meg. A területet nemcsak az ott lakók használták, az egérutakat, rövidítési lehetőségeket fölfedezték az autósok is. Az utak meg elkezdtek leromlani, olyannyira, hogy 2016-ban az önkormányzat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. előzetes felmérése alapján a biztonságos közlekedés visszaállítása érdekében a balesetveszélyes útburkolati hibákat kijavíttatta, a költségeket ráterhelte a Zöldövezeti Lakópark Kft.-re, amely közben végelszámolás alá került – ez az eljárás egyébként a cég további fennmaradása mellett 2016. szeptember 23. napján befejeződött, közel három év után.

Miről kell dönteni?

A helyzetet akarja normalizálni a közgyűlés. Azaz szűnjön meg végre a mosatni állapot, ami közterület, az tényleg hivatalosan is legyen közterület.

Csakhogy.

Hiába határozott úgy Szeged közgyűlése még 2016. november 11-én, hogy amint tehermentesek lesznek ezek az ingatlanok, átveszi azokat, a Zöldövezeti Lakópark Kft. az önkormányzattal folytatott tárgyalások során jelezte, hogy az általa megvalósított felépítmények és létesítmények kezelését nem tudja ellátni, azok tulajdonjogának térítésmentes átadását – az átadással jelentkező jelentős mértékű áfafizetési kötelezettség miatt – pedig szintén nem tudja vállalni. Ezért ezek a hivatalosan vonalas közlekedési létesítményeknek hívott utak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kezelésébe kerülnek.

Amennyiben ezt elfogadja a közgyűlés úgy ez a procedúra tizenöt napon belül megtörténik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: közgyűlés Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Vadaspark lakópark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés