Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 20. 11:31

Dorozsmán víztározó, hat városrészben tizenkétezer méter csatorna épül

Képriport
Szeged hat városrészében egymilliárd forintos uniós forrásból összesen 12 ezer méter csapadékvíz elvezető csatorna készül el a következő hónapokban. Kiskundorozsmán egy 14 ezer köbméteres víztározó is épül átemelő szivattyúval. A munkák már el is kezdődtek.

Hirdetés

A globális felmelegedés nyomán az elmúlt években egyre többször érte a várost felhőszakadás szerű esőzés. Szeged több városrészében okoz már évek óta gondot egy-egy nagy eső után a csapadékvíz elvezetése.

A város önkormányzata évek óta igyekszik megoldást találni a problémára. Most a Szegednek korábban már megítélt 34 milliárd forintos uniós fejlesztési keretből négy ütemben összesen kétmilliárd forintot költhet az önkormányzat a város csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztésére. A programról ma, csütörtökön délelőtt tartottak tájékoztatót a városháza házasságkötő termében.

A program célja a belvíz- és a helyi vízkár veszélyének csökkentése, a károk megelőzése, a belterületre hullott csapadékvizek és a felszín alól előtörő fakadó vizek elvezetése.

Az első két ütem munkálatai szeptember közepén már el is kezdődtek.

A következő hónapokban 950 millió forintos uniós támogatásból és a Szeged Csatornamű Társulat 75 millió forintos saját forrásából hat helyszínen belterületi burkolt csapadékvíz elvezető csatorna készült, Kiskundorozsmán pedig megépítik a Bánomkert sori csapadékvíz tározót.

A program keretében Szeged város belterületén, elsősorban a kertvárosi lakóövezetekben összesen 12 ezer 475 méter belterületi csapadékvíz elvezető csatorna épül a következő városrészekben: Újszeged, Új-Petőfitelep, Szentmihály, Kiskundorozsma, Szőreg, Tápé, továbbá megépül a 19 ezer 380 négyzetméter alapterületű, 14 ezer köbméter hasznos térfogatú Kiskundorozsma Bánomkerti tározó átemelő szivattyúval.

A program első két üteme hat városrészben összesen 23 utca csatornázását jelenti, döntően olyan területeken, ahol eddig még részben sem volt megoldva a csapadékvíz megfelelő elvezetése.

A beruházás várható eredményeként az érintett lakóterületeken javul a belterületi csapadékvíz elvezetése, ezzel együtt pedig az itt élő lakosok életkörülményei is.

A projekthez szemléletformáló tevékenység is kapcsolódik, amelynek célja a létrehozott infrastruktúra fenntartására és a környezetvédelem fontosságára való figyelemfelhívás.

A fejlesztéssel érintett vízgyűjtő területeken nemcsak az ott élők életkörülményei javulnak, hanem a beruházás javítja a térség vízgazdálkodási helyzetét, ez hosszú távon megoldást jelenthet a belvíz problémákra is.

A teljes projekt átadására a tervek szerint 2019 második negyedévében kerül sor.

Nagy Sándor alpolgármester elmondta, az önkormányzat már benyújtotta a pályázatot a csapadékvíz elvezetési program következő két ütemére, amelynek segítségével összesen 1 milliárd 50 millió forintból megnyugtatóan megoldható lesz az eddig még csatornával nem rendelkező területeken is a csapadékvíz elvezetése.

Ezekben az utcákban készül új csatorna

Újszeged
Verseny utca és Udvarhelyi utca 1268 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése

Kiskundorozsma
Bölcs utca 522 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése
Rigómező utca 568 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése
Bánomkerti víztározó 19 ezer 380 négyzetméter alapterületű új csapadékvíz tározó építése

Szentmihály
Mikes Kelemen utca 170 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése, meglévő áteresz átépítése, kapacitásbővítése

Új-Petőfitelep
Fenyveslejtő sor–Bástya sor–Kürt utca–Délceg utca–Lant utca–Füge sor 1535 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése

Tápé I. ütem
Beregi sor, Szirom utca, Honfoglalás utca, Rév utca, Búcsú tér, Újföld sor, Zágráb utca, Árnyas utca összesen 3784 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése

Szőreg
Levendula utca–Tulipán utca–Tigris utca–Barázda utca 4628 folyóméter új csapadékvíz csatorna kiépítése

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árok csapadékvíz vízelvezetés víztározó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés