Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. szeptember 19. 15:37

Egy műkritikus különös kincseiből nyílik kiállítás a Reök-palotában

Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Czóbel Béla alkotásait is láthatja többek között csütörtöktől a közönség a Reök-palotában. A kiállítóház holnap nyíló tárlata még a szakemberek előtt is sokszor ismeretlen Mihályfi-gyűjtemény válogatott darabjait hozza el Szegedre.

Hirdetés

A kiállítást szeptember 20-án, csütörtökön délután 5 órakor Shah Gabriella művészettörténész és a Dornyay Béla Múzeum igazgatója nyitja meg.

A XX. századi magyar festészet gyöngyszemeit gyűjtötte össze a 120 éve, 1898. szeptember 3-án született Mihályfi Ernő, aki nemcsak művészetkritikusként, hanem magángyűjtőként is rendkívüli munkát végzett. Élete során több mint nyolcszáz festményt, grafikát gyűjtött össze kora jelentős alkotóinak munkáiból.

A magángyűjteményektől szokatlanul hatalmas kollekcióból most százötvenet hoztak el Szegedre a gyűjteményt őrző salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumból.

A tárlatot bemutató mai sajtóbejáráson Nátyi Róbert kurátor  elmondta, hogy Mihályfi Ernő az 1920-as, 30-as években publicistaként kora számos képzőművészéről írt elismerő tanulmányt.

Munkája során több grafikussal, festőművésszel, szobrásszal kötött ismeretséget, barátságot, így művészetkritikusi tevékenysége mellett Mihályfi kiemelkedő műgyűjteményt hozott létre, szisztematikusan felkutatva a századfordulótól az 1960-as évek végéig terjedő időszak jelentős magyar alkotóinak műveit.

Az alkotásokat ugyan saját ízlése alapján válogatta, gyűjtötte, de megérzéseit később a művészettörténet is őt igazolta.

Mihályfi Ernő 1972-es halálát követően a hagyaték festészeti és grafikai részét özvegye a mai Dornyay Béla Múzeumnak adományozta. Ebből a több mint nyolcszáz alkotásból 155 festmény és grafika lesz látható november 4-ig a Reök-palotában.

A palota két szintjét elfoglaló reprezentatív kiállításon a kortársainak alkotásai mellett szerepelnek Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos festményei és grafikái is.

A tárlat egyik termében a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, a Nyolcak alkotói közül Berényi Róbert, Czóbel Béla, Czigány Dezső, Tihanyi Lajos munkáit láthatja a közönség, de bemutatják Mattis Teutsch János, Bortnyik Sándor, Derkovits Gyula, Ferenczi Noémi és Nemes-Lampérth József festményeit, grafikáit is.

A tárlat különlegessége, hogy három Picasso-grafikát és egy feltehetően Frenand Léger kubista korszakában készült festményt is bemutatnak a magyar alkotók munkái mellett.

 

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Mihályfi-gyűjtemény Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés