Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. szeptember 19. 13:55

Napszállta: nehéz

Premier előtti vetítésen Szegeden a Belvárosi Moziban mutatták be Nemes Jeles László új, második egész estés nagyjátékfilmjét, a Napszállta című mozit, amely után közönségtalálkozón a rendező beszélt a művéről.

Hirdetés

Miskolc után Szegedre is eljött a Napszállta még a hivatalos bemutató előtt. A legméltóbb helyszínen, a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében telt ház előtt mutatták be Oscar-díjas rendezőnk második egész estés alkotását.

Az egész terem amiatt zsongott kezdés előtt, vajon milyen lesz, lehet a második film. Aztán amilyen nagy volt a moraj, úgy lett egyre nagyobb a csend. Ugyanis borzasztó nehéz, feszültségekkel teli, már-már nyomasztó film a Napszállta. Több mint egy héttel a hivatalos bemutató előtt kritikát, értékelést ennél többet nem írnánk, ám annyit mégis: egy átlagos masamódnak nem ez a mesemódja. Azaz Leiter Írisz, a kalapszalon, a lányok korántsem egy habkönnyű történet szereplői – de ez az előzetesekből azért valamennyire tudható.

Furcsa feszengés

A vetítés után Sághy Miklós az egyetem bölcsészkarának Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék docens beszélgetett a rendezővel. Aki végig úgy érezhette magát, mint egy izguló, rossz tanuló, aki készült egy kicsit, de mégis retteg attól, hogy fölszólítsák, mert attól tart, nem jut eszébe a jó válasz. Az a feszengés, szorongás meghatározta a beszélgetést, pedig igazából mindketten jók voltak: Sághy jókat kérdezett, Nemes Jeles is jókat mondott, de olyan lett az egész, mint amilyen a második film szokott lenni általában egy pazar első film után – meg kell csinálni minél gyorsabban, hogy le legyen tudva.

Amikor felszínre tör a vasútbarát

Egy dolgot mégis spoilereznék, de csak azért, mert keveseknek fáj, a többség valószínűleg észre sem veszi. Szerepel a filmben a Budapesti Közlekedési Vállalat nosztalgiaflottájának egyik ékköve, a 611-es pályaszámú villamos motorkocsi. Nagyjelenetét sajnos olyan helyszínen, vágányon vették föl, amely fölött nem volt felsővezeték. Figyelmes vasútbarátok ezt biztos, hogy nehezményezik majd, de ezt bőven elbírja a film.

gszl

Nemes Jeles Lászlóval interjúztunk is. Hamarosan azt is olvashatják honlapunkon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Napszállta Nemes Jeles László
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés