Művház 2018. szeptember 19. 11:21

A magyar dráma napján a kulisszák mögé is bepillanthatunk

Különleges összművészeti programmal készül a Szegedi Nemzeti Színház a magyar dráma napjára. Ebből az alkalomból pénteken többek között nyílt próbákkal, beszélgetésekkel és egyéb rendhagyó programokkal várják a közönséget.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon.

Szeptember 21-én délelőtt 10 órától a társulat művészei – Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Csorba Kata, Ferencz Nándor és Szívós László – Arany-órát tartanak a Béke Utcai Általános Iskola diákjainak. Az Arany János életrajzának, verseinek felhasználásával készült játékos, bábszínházi elemekkel fűszerezett előadás nem nyilvános.

Délelőtt fél 12-től nyílt próbát tartanak a Kisszínházban Örkény István Tóték című színdarabjának szeptember 28-i bemutatójához kapcsolódóan, Bezerédi Zoltán rendező irányításával.
(A próbán való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezés telefonon Kállai Ákos színházpedagógusnál (36-30-8552081) vagy a kooperalo@szinhaz.szeged.hu e-mail címen.)

Ezt követően 12 óra 30 perctől ugyancsak a Kisszínházban, az épületben található balett-teremben félórás nyílt próbát tart a Szegedi Kortárs Balett a társulat október 19-i bemutatójával kapcsolatban. 

Az Orfeusz és Euridiké című művel Czár Gergő táncművész vezetésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A próba után beszélgetés is lesz a táncművészekkel és Pataki András balett-igazgatóval.
(A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezés telefonon Kállai Ákos színházpedagógusnál (36-30-8552081) vagy a kooperalo@szinhaz.szeged.hu e-mail címen.)

Este 9 órától pedig a Nagyszínházban összművészeti meglepetéssel várják a szegedieket a színházak éjszakájának előestéjén.

Az est folyamán Barnák László főigazgató beszélget Szabó István Oscar-díjas rendezővel, Sándor Pál Kossuth-díjas rendezővel, és Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel.

Az érdeklődők ízelítőt láthatnak a színház Szentivánéji álom című bemutatójából Horgas Ádám főrendezővel, valamint a Tóték című bemutatóból Bezerédi Zoltán rendező irányításával.

Az eseményre a Nagyszínház nézőterén várják az érdeklődőket, a belépés díjtalan.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyílt nap Szegedi Nemzeti Színház magyar dráma napja