Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. szeptember 18. 19:27 Forrás: InfoRádió

Új fegyver a gyorshajtók ellen

Egy új rendszer bevezetésén dolgozik a rendőrség, amellyel felvehetik a küzdelmet a gyorshajtók ellen. Ez az átlagsebesség-mérés lenne.

Hirdetés

Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes az InfoRádiónak elmondta, ebben az évben 432 ember halt meg közúti balesetben hazánkban. Véleménye szerint szinten minden közúti baleset valamilyen felelőtlenség következménye. Hozzátette, balesetek miatt meghalt 432 élet megmenthető lett volna, ha minden közlekedő figyel és figyel a másikra is.

A szakemberek szerint az átlagsebességmérés jó módszer lehet a rendőrség kezében a gyorshajtók kiszűrésére. Ráadásul ezzel azt is ki lehetne küszöbölni, hogy az autósok csak a traffipaxok környékén tartsák be a sebességet.

A VÉDA-rendszert már felkészítették arra, hogy a fix telepítésű eszközök, illetve a fix és mobil berendezések között átlagsebességet mérjen.

"A kollégáim most dolgoznak annak a rendszernek a kialakításán, amely majd lehetőséget biztosít arra, hogy - ha a jogszabályi feltételek meglesznek -, alkalmazható lehessen ez a módszer" – mondta Halmosi Zsolt.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő az InfoRádiónak elmondta: az átlagsebességmérés egy relatíve hosszabb, 3-5 kilométeres útszakaszon ellenőrzi a jármű gyorsaságát, a mérés kezdetétől a mérés végéig megtett út és idő arányából számolja ki az átlagsebességet.

Egyetértve egyes kutatások eredményekkel, a szakember úgy véli, hogy a módszer hozzájárulna a közlekedésbiztonság mértékének emelkedéséhez. A telepítésnek azonban megvannak a korlátai is: két mérőpont között zárt rendszernek kell lennie, nem lehet parkoló vagy kereszteződés benne. Külföldön is főként hidakon és alagutakban használják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rendőrség sebességmérés traffipax
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés