Hirdetés
Túl a városon 2018. szeptember 18. 18:44 Forrás: portfolio.hu

Magyarországon vannak a legrosszabb helyzetben a nyugdíjasok

Egy kutatócsoport felmérte, hogy egy adott országban milyen nyugdíjasként élni. Hazánk a legrosszabbul szerepelt, a lehetséges 100 pontból 23-at szerezve a legutolsó lett. Legjobb Norvégiában nyugdíjasnak lenni.

2050-re 2 milliárd időskorú ember lesz a világon, ami az akkori népesség ötödét teszi majd ki. Az Aging Society Indexben egy kutatócsoport 18 országot pontozott aszerint, hogy milyen módon gondoskodnak az idősebb lakosságról, az alábbi szempontok mentén:

  • Megnézték, hogy a vizsgált országokban milyen lehetőségük van az idősebb embereknek a társadalomhoz való hozzájárulásban, ezen belül megnézték, hogy milyen a 65 év felettiek foglalkoztatottsága, az általuk vállalat önkéntes munkaórák száma és milyen informális tanulási lehetőségeik vannak.
  • Megnézték, milyen az időseb korúak életminősége a várható élettartam és az 50 év felettiek élettel való elégedettségének vizsgálatával.
  • A Gini-index alapján azt is vizsgálták, milyen az idősebbek között a szegénységi arány vagy az ételbiztonság.
  • A kutatócsoport kíváncsi volt arra is, milyen az idősebbek és a fiatalabb generáció kapcsolata és milyen érzéseket táplálnak a fiatalabbak az idősebb korosztály iránt.
  • Végül vizsgálták az idősebbek esetében azt is, milyen bevétellel, nyugdíjjal rendelkeznek, illetve milyen biztonsági háló veszi őket körül.

A fenti szempontok alapján egy ország maximum 100 pontot gyűjthetett össze, mindezek alapján Norvégiában lehet a legjobb nyugdíjasként élni, ezt Svédország majd az Egyesült Államok követi. A vizsgált országok között Magyarország az utolsó 23 ponttal.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés nyugdíjas