Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tudást és tőkét szeretnének a kisvállalkozók: közös képzéssel segíti a fejlődést a Google és az Erste
Szegeden 2018. szeptember 18. 14:56

Tudást és tőkét szeretnének a kisvállalkozók: közös képzéssel segíti a fejlődést a Google és az Erste

A kisvállalkozók több mint hetven százaléka érzi úgy, szüksége volna digitális tudásának fejlesztésére, hiszen – szerintük – az elektronikus csatornákat jól használó cégek gyorsabb fejlődésre képesek. A tudás megszerzésén túl a tőkehiány jelenti a legnagyobb problémát a kisvállalkozóknak, amelyek különösen gyorsan fejlődnek Csongrádban: a megyében az országos átlagnál továbbra is gyorsabb a hitelfelvétel.

Hirdetés

A vállalkozóknak ingyenes „360 fokos” vállalkozói képzést tart a Google Magyarország és az Erste Bank Szegeden. Szeptember 26-án, az IH Rendezvényközpontban a résztvevők nem csupán azt tudhatják meg, miként tehetik sikeresebbé vállalkozásukat, hogyan fordíthatják a javukra a digitális technológiákat, alkalmazhatják sikerrel az online marketing eszközeit, ahhoz is támpontokat kaphatnak, miként lehet megfelelő finanszírozást szerezni a bővüléshez, milyen kihívásokkal és kockázatokkal kell szembenézniük a vállalkozások egyes fejlődési szakaszaiban.

– A kisvállalkozásoknak a tőkehiány mellett az új ismeretek megszerzése jelenti az egyik legnagyobb problémát, hiszen nekik nincs külön kutatás-fejlesztéssel, piacelemzéssel és marketinggel foglalkozó stábjuk, amelyek szállítják az új ötleteket és feltárják a lehetőségeket – mondja Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozásokkal foglalkozó területének vezetője.

– Egy vállalkozónak egyszerre kell az adózástól a pénzügyeken át a munkaerő menedzsmenten keresztül a szakmai kérdésekig minden területen teljesítenie. Miközben rajta múlik a cég jelene és jövője, minden nap a vállalkozásban is dolgoznia kell annak érdekében, hogy a piac által elvárt színvonalon tudják kiszolgálni ügyfeleiket. Arra kevesebb idő és energia marad, hogy lépést tartson az egyre gyorsabban változó világgal.

A Google Magyarország és az Erste Bank az egy napos képzésében igyekszik a legfontosabb ismereteket átadni a vállalkozóknak, hogy az új tudás segítségével gyorsabban növekedhessenek és ezzel tegyék sikeresebbé az egész magyar gazdaságot.

„Ez a fele innen van” – nagyon sok kisvállalkozás még mindig nem tudja, mennyi lehetőség rejlik az online térben való tudatos, aktív jelenlétben

A mikro-, kis és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint kilencven százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. Az elmúlt évben ez a szektor adta a magyar gazdasági növekedés alapját, amit mutat, hogy jelentősen nőtt a hitelfelvétel is – vagyis a vállalkozók szerint érdemes beruházni a növekedésbe. Az MNB adatai szerint 2018 második negyedévében éves összevetésben 750 milliárd forinttal emelkedett a vállalati hitelállomány, ami 12,1 százalékos éves bővülésnek felel meg. A kkv-szektor hitelállománya előzetes adatok alapján közel 16 százalékkal nőtt, ezen belül a kisvállalkozóknál 22 százalékos volt az emelkedés.

– A bizonytalanságot mutatja, hogy miközben a vállalkozók használják a digitális technológiákat, sok esetben nem tudják miként fordítsák azt saját fejlődésük szolgálatába – hangsúlyozta Erdei Zsuzsa. A vállalkozók

  • több mint 94 százaléka használ a napi ügyek intézésére okostelefont,
  • 83 százalékuk hírportálokon,
  • 60 százalékuk közösségi oldalakon tájékozódik a digitális trendekről.

Ugyanakkor a felmérésben a válaszadó vállalkozásoknak csupán a 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van honlapja, és csak 17 százalék működtet webáruházat – miközben a webáruházzal rendelkezők alig egyharmada fogad el kártyát és csak további egyharmad tervezi azt bevezetni a közeljövőben. Ennél is kedvezőtlenebb a digitális marketinget alkalmazó vállalkozások aránya: alig 11 százalék használja a Google Adwords, és csupán 16 százalék a Facebook Ads hirdetési szolgáltatását.

A vállalkozók azt ma már elvárják, hogy a digitális technológiák rendelkezésükre álljanak – ugyanakkor saját vállalkozásuk kínálatában, fejlesztésében már kevésbé jelenik meg ez a lehetőség. Ezt mutatja, hogy a legtöbb vállalkozónak van személyes közösségi profilja: 78 százalékuk a Facebookon, 28 százalék az Instagramon, 25 százalék a LinkedInen rendelkezik fiókkal. A vállalkozásukkal azonban már nem jelennek meg ebben a térben: 57 százalékuknak nincs semmilyen közösségi média részvétele, mindössze 40 százalék a Facebook, 9 százalék az Instagram és 4 százalék a LinkedIn fiókok aránya.

Miközben a vállalkozók tudják, hogy fejlesztések nélkül aligha lesz esélyük az egyre élesedő versenyben, a legnagyobb akadályt számukra továbbra is a tőkehiány jelenti. Az Erste Bank és a Google Magyarország közös, ingyenes, egy napos képzése ezért koncentrál több területre. A részvételhez a vállalkozóknak csak regisztrálniuk kell a képzésre, ami nagy értéket jelenthet a számukra. A kutatásban a válaszadók 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt venne egy ilyen képzésen. A kisvállalkozók 41 százaléka ezért 250 ezer forintot is hajlandó lenne fizetni és további 10 százalék mondta azt, hogy ennél nagyobb összeget is áldozna a fejlődésre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Erste Bank Google IH Rendezvényközpont kisvállalkozás kkv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés