Szegeden 2018. szeptember 18. 14:32

Négy újabb alacsonypadlós trolit vásárolhat az SZKT

A Szegedi Közlekedési Kft. az idei üzleti tervében jármű modernizációs programot hirdetett. A cég saját költségvetésében 82 millió forintot különített el erre a célra. Az idén megvásárolt három alacsonypadlós troli mellé most négy újabb társulhat.

Hirdetés
Hirdetés

Különösen fontos olyan járművek beszerzése, amelyek a modern kor kihívásainak megfelelve az időseknek, a babakocsival közlekedőknek valamint mozgássérülteknek is kényelmes közlekedést biztosítanak Ezért az idén a 82 millió forintos keret terhére a cég megvásárolt három alacsonypadlós, a járműflottába beillesztett buszt, amely elsősorban a közúti felújítások miatt keletkezett és folyamatosan keletkező pótlási igényeket elégíti ki.

Még az idén szükséges négy újabb, használt, 12 méter hosszú, alacsonypadlós, energiatakarékos trolibusz beszerzése is, hogy 2019. őszére a még használatban lévő négy Škoda 14 Tr magaspadlós járművet kivonhassa a társaság az utasforgalomból. Ezek a járművek nem képesek energia visszatáplálásra, és nem felelnek meg az akadálymentesítési előírásoknak sem. Ezt a négy trolit még 1990-ben gyártották, amikor még nem voltak olyan magas minőségi elvárások a közösségi közlekedésben, mint napjainkban.

Ezért venné meg a modernizációs keret felhasználásával, valamint az idei felújítási keret átütemezésével a négy használt, de korszerű technikával és alacsony padlózattal rendelkező járművet az SZKT. A számítások szerint egy ilyen trolibusz beszerzési és szállítási költsége legfeljebb nettó 30 millió forint, ami a négy jármű esetén nettó 120 millió forint plusz áfa költséget jelent. Tekintettel arra, hogy a megvásárolni kívánt járművek értéke meghaladja a bruttó 50 millió forintot, a beszerzési eljárás megindításához, illetve a szerződéses kötelezettségvállaláshoz közgyűlési jóváhagyás szükséges.

Az illetékes szakbizottságok a napokban tárgyalják az előterjesztést, a városi képviselő-testület pedig szeptember 21-én, pénteken adhat zöld utat az új trolik megvásárlásához.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Közlekedési Kft. SZKT trolibusz