Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 17. 07:32

Besenyei Péter még most sem unt rá a repülésre

Képriport
Végtelenül szerény és szimpatikus ember. A bemutató után, ami elég megerőltető lehetett, közel egy órán keresztül állta a rajongók rohamát, aláírt, fényképezkedett, szelfizett gyerekkel és gyerek nélkül bárkivel. És amikor a sor elfogyott, ugyanolyan kedvességgel állta az újságírói attakot.

– Két éve már nem versenyez. Nem hiányzik ez a fajta izgalom?

– Természetesen a versenyzés hiányzik. De azt tudni kell, hogy negyven évet versenyeztem, ami azért jelentős lemondással járt. Egyfolytában úton voltam, szállodákban aludtam, repültem, vagy intézkedtem. Hatvan év felett erre már nem volt szükségem. Ráadásul a motiváció is elfogyott, nem akartam már mindenáron nyerni. Így inkább kiszálltam. Természetesen a repülés hiányzik, mert nagyon jó volt a pályán lenni, de szerencsére a budapesti futamok alkalmával mindig van lehetőségem kipróbálni a pályát, és ez azért kárpótol. Ilyenkor megdobban a szívem, és nagyon élvezem. Azonban az életem a versenyzés alatt csak arról szólt: repülés, utazás, bemutatók. Most már szeretnék mással foglalkozni: többet lenni a családdal, a párommal, a lányommal, a négy kutyámmal, valamint horgászni.

– Melyik a nehezebb, a repülés, vagy a rajongók rohamát állni?

– Amikor az ember valamit csinál és a közönség ilyen módon jelzi vissza, hogy tetszett neki, az nagyon jó érzés. Természetesen azért nem egyszerű több mint egy órán keresztül a tűző napon állni. Szóval ez a nehezebb.

– Az a bemutató, amit a szegedi közönség láthatott, mennyi felkészülést, gyakorlást igényel?

– Az elmúlt negyvenhét év munkája benne van. Egy ilyen bemutató soha sincs kész, mindig improvizálok, nincs egy fix program. Mindig megvan, hogy milyen figurákat repülök majd, hogyan építem fel a repülést, de mindig az adott helyzet dönti el, hogy mi, hogyan követi egymást.

– Mennyire veszélyes egy ilyen bemutató?

– A repülés önmagában egy veszélyes üzem, de lehet biztonságosan csinálni. Amennyiben valaki megfelelő hozzáállással, alázattal, tisztelettel és körültekintéssel csinálja, akkor minimális veszéllyel jár.

– Ebben az évben hány bemutatója volt?

– Nagyon sok helyre hívnak még mindig, de már igyekszem csökkenteni a mennyiséget, szeretnék több időt tölteni a családdal, a barátokkal. Negyven évet versenyeztem, felgyülemlett egy kis restanciám, amit pótolni kell. De még így is közel harminc bemutatón voltam az idén.

– Hogyan tudja kipihenni magát, hogyan tud feltöltődni?

– A zenehallgatás, a horgászat. És együtt lenni a családdal, a kutyákkal.

– Mekkora volt a legnagyobb hal, amit sikerült kifogni?

– A tengeren már több alkalommal fogtam több mint 100 kilós halat. A legnagyobb egy háromszáz kilós volt. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy kellemesen töltsem el az időmet a szabadban.

– Szegeden nem először jár. Milyen a város felülről?

– Nemcsak a levegőből, hanem lentről is szép. Egy nagyon kedves délvidéki város a hídjaival, a Tiszával, a gyönyörű épületeivel és kedves embereivel. Nyugodt, békés, mindig szívesen jövök ide.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Besenyei Péter III. Szegedi Repülőnapok és Légiparádé repülés