Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Járdabontás a Retek utcában: az uszodába a József Attila sugárútról is viszik az áramot
Szegeden 2018. szeptember 14. 12:14

Járdabontás a Retek utcában: az uszodába a József Attila sugárútról is viszik az áramot

Képriport
Két trafóból kapja majd az energiát Szeged új uszodája. Biztosra mennek, egyetlen esetben lehet az intézményben áramszünet, az meg elképzelhetetlen, hogy megtörténjen.

Hirdetés

Megkezdődött az uszoda energiaellátásának kiépítése. Nagyon sok áramra van szükség ahhoz, hogy működjön a létesítmény, sokkal többre, mint ami elég volt a Felső Tisza-parti stadionnak. Körülbelül 1,3 megawatt többletenergia-igényről van szó, ez a kiindulóhelyzet. „Összehasonlításképpen”: egy átlagos családi ház (2 felnőtt, 2 gyerek, 120 literes villanybojleres vízmelegítő használatával 100 négyzetméteres családi ház) körülbelül 5000 kilowattot fogyaszt évente. Az idézőjelre azért volt szükség, mert a tényleges fogyasztást most még nem tudjuk, nem lehet megmondani, ez, ha úgy tetszik a kezdőpont, ahonnan indul az energiaigény.

Mi mindenhez kell ennyi áram?

– Lesz egy saját fúrt kútja az uszodának, innen biztosítjuk a vizet, nemcsak a medencéket töltjük föl a szükséges tisztítás után ebből a kútból, hanem az úgynevezett technológiai vizet is innen vesszük – mondta Csanádi Zoltán Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – A víztisztításnak is jelentős az energiaigénye, és csak e kettő után jön a sorba az uszodagépészet: a vízforgatók, a légtechnikai berendezések.

A munkát az NKM Áramszolgáltató megrendelése végzi a Szeged Pólus Nonprofit Kft. A József Attila sugárúti trafóházból a Retek utcán át viszik az áramot. Két hatalmas, 10 kilovoltos kábelen keresztül kapja majd a villamos energiát az uszoda. – Egymástól függetlenül működik a két vezeték, két körzetből is „dolgoznak”, épp azért, ha az egyik valamiért meghibásodna, akkor a másik el tudja látni a létesítményt. Hogy ezzel kapcsolatban is érzékeltessem, mekkora vezetékről, áramigényről van szó, az uszoda gyakorlatilag akkor állna csak le, ha egész Szegeden áramszünet lenne.

Az áramszolgáltató a kivitelezést két szakaszra osztotta:

  • az első szeptember végére készül el, a Csillag téri körforgalomig viszik el ekkor a vezetéket, jellemzően a járdák alatt, azaz az utat nem kell fölbontani
  • a második második szakasz a Csillag téri körforgalomtól a leendő Etelka sori körforgalomig tart, ott a kivitelezés október vége, november elejére készül el.

Ekkor egy kicsit megáll ott a munka, már ami az áramellátás továbbvitelét illeti. Magát a körforgalmat ugyanis jövőre kezdik csak el építeni, úgy a logikus, és a praktikus, hogy ha akkor viszik tovább a vezetékeket is, így nem kell kétszer utat fölbontani, terepet rendezni. A fölbontott járdákat teljes egészében helyreállítják.

A másik hatalmas kábel a Hajós utcából indul, a Tisza Palota telkén keresztül éri el majd az új uszodaépületet.

Kattintson nyitóképünkre, nézze meg Iványi Aurél képein, hogyan haladnak a helyszínen, az Etelka soron!

Videónk is van! Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Etelka sor Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. új fedett uszoda uszoda
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés