Hirdetés
Szegeden 2018. szeptember 12. 21:30

Elérkezett a szegedi borbarátok nagy napja

Képriport
Prémium borok, kulináris specialitások, különleges zenei programok, illetve gasztro- és kézműves kiállítók várják a látogatókat. Elrajtolt a Bortér 2018, ahol több mint 110 pincészet kínálatából válogathatnak a szegedi borbarátok.

Hirdetés

Nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Dóm téren a Bortér, az őszi bormustra. Ebben az évben száztíz pincészet képviselteti magát, mellettük hatvan gasztro- és kézműves kiállító is várja a látogatókat

A fesztivál, a hagyományoknak megfelelően, szüreti felvonulással indult. A borlovagrendek és a táncosok a Széchenyi térről indultak és vonultak a Dóm térre, ahol a borászok mellett két színpadon változatos programok várják a kilátogatókat, esténként fellép többek között Szabó Ádám, Hevesi Tamás és a Black Five zenekar, Vastag Csaba, illetve Gubás Gabi és Szabó Győző is.

A rendezvényt Botka László polgármester nyitotta meg. Elmondta, nyolc éve döntöttek arról, amennyiben minden évben a nyarat a Széchenyi téri borfesztivál indítja, akkor záruljon egy hasonló rendezvénnyel a város legszebb terén, a Dóm téren. Így született meg a Bortér. Az elmúlt időszak bebizonyította, jó volt a döntés, egyre sikeresebb a rendezvény – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, Szeged a fesztiválok városa, évről évre bővül a kulturális és a fesztivál kínálat. Nem véletlen, hogy Szegeden jelentősen növekszik a turizmus, a város az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Több ezer ember érkezik évről évre a városba és egyre többen élnek meg a turizmusból – tette hozzá Botka László.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

„Minden adott egy sikeres rendezvényhez, Magyarország egyik legszebb terén, finom borok és ételek, valamint színes programok is várják a látogatókat. És az időjárás is a szervezőkkel van, gyönyörű idő várható ebben a pár napban” – zárta megnyitóját a polgármester.

A kiállítók között megtalálható az egyik legismertebb borászat, a kiskőrösi Frittmann is. A tulajdonos Frittmann János elmondta, már nem sok ilyen rendezvényen vesznek részt, de Budapest és Szeged nekik kihagyhatatlan. Azért fontos, hogy jelen legyenek, mert így közvetlenül találkozhatnak a borkedvelőkkel, bemutathatják kínálataikat és újdonságaikat. Ilyenkor természetesen arra is sort kerítenek, hogy a többi borásszal beszélgessenek, a borokról, a borászat helyzetéről, mivel nagyon sokan barátok is egyben. Régebben még ő maga is beállt a pult mögé és reggeltől estig dolgozott, ma már ezt a fiatalabbakra bízza, elsősorban a lányára.

A Frittmann borászat pavilonjában a pincészet kínálatának közel hetven százalékát megkóstolhatják az érdeklődők. Arra a kérdésre, személy szerint ő mit ajánlana, Frittmann János elmondta, nagyon nem akar kiemelni egyet sem, de ha mégis említeni kell valamelyiket, akkor az új Néró Rosé borukra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a bor nagyon friss, pár hete került csak a palackokba.

Az egyik asztalnál egy vidám csapat borozgatott, Csongor, Feri, Máté és Luka rendszeres látogatói a borfesztiváloknak. Elsősorban a hangulat miatt jönnek, de szeretik a jó borokat is, amiből ilyenkor itt sokfélét megtalálnak. Luka nevetve mondta, neki szinte kötelező eljönnie, hisz a belvárosban lakik, így csak pár lépés a rendezvény. Ő elsősorban a száraz fehér bort kedveli, amiből igen széles kínálatot talált most is. „Igyekszem megkóstolni mindet az elkövetkező napokban!”

Szabó Sándor országgyűlési képviselővel a Creatura Wine borászat standjánál találkoztunk. Elmondta, régebben a vörösbort kedvelte, utána a rozét favorizálta, most pedig a száraz fehér borok a kedvencei, abból is az Irsai Olivér. „Ennek kellemes az illata és nagyon jó a zamata” – mondta.

Az egri borászat tulajdonosa Tápai Gábor elmondta, a boraik szinte teljes repertoárját elhozták Szegedre. Kínálják a csúcsborukat is, amely 2018-ban a nemzeti borkiválóság díját is elnyerte, ez a Gloriandus, amit Cabernet Franc, Kékfrankos és Merlot szőlőfajtákból alkottak meg. Tápai szerint a szegedi nagyon borértő közönség, ide mindig érdemes jó borokat hozni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Botka László Frittmann Dóm tér Bortér