Hirdetés
Művház 2018. szeptember 12. 15:23

Norvég és brit világsztárok lépnek fel az idei Szegedi Jazz Napokon

Tizenöt év után vállal ismét döntő szerepet a Szegedi Jazz Napok szervezésében Drienyovszki András koncertszervező cége, így az idei rendezvény egy kicsit a visszatekintésről is szól. A novemberi rendezvény továbbra is egyedülálló hazánkban, ugyanis lassan az egyetlen olyan jazzfesztivál, amely nem valamilyen gasztronómiai esemény kiegészítő programja.

Hirdetés

A Szegedi Jazz Napok sajátos karaktere idén is jól érzékelhető a most bemutatott programon keresztül. Megint egy ígéretes szegedi produkció indítja a fesztivált november 9-én, pénteken este az Ifjúsági Házban. Lesznek ugyanakkor magasan jegyzett hazai formációk, nemzetközi jazzlegendák, és természetesen a kísérletező, a jazz műfajának megújításán dolgozó előadók is színesítik a programot.

A koncertek sorát tehát egy olyan Big Band indítja, amelyet a szegedi jazzélet egyik meghatározó alakja, Kiszin Miklós, a Molnár Dixieland Band bőgőse alapított és irányít. A Deák Big Band Kiszin pedagógus pályafutásának eredményeként a Deák Ferenc Gimnázium egykori és jelenlegi tanítványaiból verbuválódott. Az 50-es években adott utoljára olyan népes jazzformáció koncertet szegedi színpadon, mint amilyen most fog a színpadra lépni: huszonkét zenészből áll az együttes, ugyanakkor vendégként az a Frankie Látó is közreműködik, akit jól ismer a szegedi jazzrajongók tábora.

A magyar jazz ifjú generációja mutatkozik be a következő koncerten, hiszen a Szakcsi Jr. Trio+ névadója Szakcsi Lakatos Béla fia, aki apjához hasonlóan szintén virtuóz zongorista, bőgőn Lakatos Pecek Krisztán játszik, akinek apja, Lakatos Pecek Géza szintén kiváló basszista volt, a doboknál Balázs Elemér képviseli a régebbi generációt, szaxofonon pedig az az ifj. Oláh Kálmán játszik, akinek édesapja Oláh Kálmán az egyik legjobb magyar jazz-zongorista.

A pénteki nap fő koncertjét az a nemzetközi duó adja, amelynek egyik tagja valaha Jan Garbarek együttesében játszott. Arild Andersen a világhírű norvég jazz egyik nagy klasszikusa, a neves szaxofonos Garbarek mellett a később saját együttes alapító gitáros Terje Rypdallal és az amerikai szaxofonos legenda Stan Getz-cel is zenélt. Muzsikájának elismertségéről sokat elárul, hogy az az ECM a lemezkiadója, amelynél csak olyanok készíthetnek lemezeket, akik nemzetközileg a legmagasabban jegyzett jazzmuzsikusok.

Andersen azzal a Daniele Bonaventurával lép fel, aki az olasz harmonikaművészet kimagasló alakja. A szegedi fellépés különlegességét az adja meg, hogy a duó eddig Olaszországon kívül még nem lépett fel, úgyhogy tulajdonképpen ez lesz a külföldi debütálásuk. Aki az első nap koncertjeire szeretne jegyet váltani, 3000 forintot kell fizetnie. A második napon 5000 forint a belépő, de a bérlet ára a tavalyihoz hasonlóan 6500 forint. Érdemes hát mindkét napra ellátogatni, ugyanis a szombat este is bővelkedik kiváló fellépőkben.

Itt lesz például az egyik legígéretesebb magyar együttes, a Santa Driver, amelynek hegedűse az a Kézdy Luca, aki egyszer már elbűvölte a szegedi közönséget, ugyanis tagja annak a Varga János Projektnek, amely korábban fellépett a Szegedi Jazz Napokon. Két társa Szesztay Dávid basszusgitáron, és Szegő Dávid dobon.

A szegedi közönség megszokhatta, hogy a kísérletező formációk is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Ezúttal egy nemzetközi együttes, a talányos nevű Hang em high lepheti meg valami különlegességgel a jazz rajongóit. A svájci, lengyel és osztrák zenészekből álló formáció a jazzbe oltott modern műfajok segítségével igyekeznek majd egészen sajátos hangulatot teremteni. Hangszereik pedig a következők: basszus klarinét, kéthúros basszusgitár és mindenféle ütős hangszerek. Az ínyencek tehát mindenképpen figyeljenek oda erre a produkcióra.

Az igazi nagy durranás persze a szombat este utolsó koncertje lesz. Fellép a Get the blessing, amely brit zenészekből áll, és műfajilag nehéz besorolni a produkciójukat. A tagok nem akárkik, hiszen Clive Deamer és Jim Barr a legendás Portishead zenekarban játszottak, jelenleg pedig a világhírű Radiohead együttes ritmusszekcióját alkotják. A Get the blessingben rajtuk kívül Pete Judge trombitál, és Jake McMurchie szaxofonozik. Nem lesz tehát akármilyen záró koncertje az idei jazzünnepnek Szegeden, melyet a hagyományoknak megfelelően november első hétvégéjén rendeznek az Ifjúsági Házban.

Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Szegedi Jazz Napok IH Rendezvényközpont