Hirdetés
Színes 2018. szeptember 9. 12:46 Forrás: Szegedi Tükör

Böde László: A következő kaland feledteti a kudarcot

Böde László májusban indult el Szegedről kerékpárral Nyugat-Európába. A szegedi nyugdíjas mostanában ért volna haza a tervei szerint, de 2200 kilométer letekerése után Achilles-ín-gyulladása miatt kénytelen volt feladni a túrát. Járt olyan olasz hegyi faluban, ahol 103, 104, 106 évig élnek az emberek. A Szegedi Tükörnek számolt be az élményeiről

Hirdetés

– Még soha nem adtam fel semmit! Azóta igaz, nem is ültem biciklin, egy métert sem tekertem – mondta lapunknak az örökmozgó szegedi nyugdíjas, a 65 éves Böde László, aki már a fél világot bejárta biciklivel.

Nyilalló érzés a bokában

2011-ben közel 9 ezer kilométert tekert le 151 nap alatt a skandináv túráján. A tizenkét országon át vezető kalandban egészen az északi sarkkörig jutott. 2013-ban körbekerékpározta Izlandot, 40 nap alatt 2026 kilométert tett meg. Majd 2014–2015-ben 210 nap alatt bejárta a görög szigetvilágot, ahol mintegy 1600 kilométert kerekezett, utána pedig körbegyalogolta a skót felföldet, ahol körülbelül 500 kilométert tett meg.

Vinadio. Egy gyönyörű hegyi falu Olaszországban

Nyugat-Európába május közepén indult kerékpárral Szegedről. A Go west! (azaz Irány Nyugat!) túrája egy Montpellier-hez közeli kis dél-franciaországi faluban, Villeveyrac-ban ért véget július elején. Akkor már napok óta kínzó, égetően nyilalló érzés volt Böde László bal bokájában, egyre nehezebben ment neki a tekerés, de még a gyaloglás is.

Böde László szűk utcákon barangolt Vinadióban

Útinapló Katának

– Feladni sem volt könnyű, feldolgozni sem. Még körülbelül 1400 kilométer állt előttem. Spanyolországba szerettem volna eljutni, végig az El Camino útvonalán, egészen az Atlanti-óceán partjáig, Fisterrába. Ott pihentem volna körülbelül két hetet, és mostanában érkeztem volna haza Szegedre. Megvolt a repülőjegyem a Santiago de Compostela–Barcelona–Budapest útvonalra. Hoztam volna haza a biciklit is – mondta Böde László.

Szoborpár. A kis olasz falu szélén az óriástestvérpárnak állítottak emléket (lásd keretes írásunkat másik képünket írásunk végén)

Óriástestvérpár

Böde László egy érdekes sztorira is bukkant Vinadio faluban. Itt élt a múlt század fordulóján a világhírű testvérpár, Battista és Paolo Ugo. A két óriás testvérpár 1876-ban és 1887-ben született, 11 év különbséggel. Mégis mindkettő 262 és 265 centi magasra nőtt meg. Súlyuk 200 kilogramm fölött volt. Cirkuszi mutatvány lett belőlük, Amerikába kerültek, de egyikük 26, a másikuk pedig 38 évesen halt meg. Állítólag a honvágy miatt. Ma Vinadio kijáratánál egy szoborpár állít nekik emléket.

A kerékpár végül Montpellier-ben maradt, csak a legszükségesebb dolgokat hozta haza busszal. Azóta már jobban van a 65 éves férfi.

– Még nem mondtam le ennek az útnak a lezárásáról, de rengeteg jó úti cél van még. Most még nem tudom, mi lesz a következő túra, de abban biztos vagyok, a következő kaland feledteti a kudarcot. Addig is, mint minden eddigi túrámról, a nyugati kalandozásomról is összeállítok egy több száz képből álló filmet, és egy példányban az útinaplómat is kinyomtatom Katának, a kislányomnak – mondta Böde László.

Ahol 103, 104, 106 évig élnek az emberek

A szegedi nyugdíjas mesélt az egyik kedvenc helyéről, az olasz Vinadio faluról. Itt található Európa legmagasabban fekvő keresztény kegyhelye, a kétezer méter tengerszint felett lévő Szent Anna-szentély. Böde László felderítette a település várát, a Forte Albertinót, amelyet 1834-ben Charles Albert, Szardínia királya kezdett el építtetni, hogy a francia határ közelségében ellenőrizni tudja a környező völgyeket. Négyezer munkás építette 13 évig. Falainak hossza 1200 méter, a benne futó utcák három szinten 10 kilométer hosszúak.

Fürdés a patakban

– A gyönyörűséges faluban csak 653-an laknak, de van iskola, hentes, pék, három bolt, gyógyszertár, éttermek és kemping, mert sok az átutazó turista. Én a faluban, a szűk kis utcákon sétáltam (a múltban), és csak három helybelinek tudtam köszönni. A kis templomban jó félórát voltam egyedül. Néma csendben. A templom előtt szokás szerint kint vannak a gyászjelentések fényképpel, névvel, korral. Talán sokatmondó, amit láttam. Az elhunytak kora: 103, 103, 104, 106, 106 év. Ez azért fantasztikus! A kérdés persze, mint mindenhol: tudnék-e itt élni? Hogy nyugodt élet lenne, az biztos! Nagyon szép és jó séta volt. Egy órára terveztem, de több lett – mondta Böde László.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Böde László kerékpár Szegedi Tükör