Hirdetés
Túl a városon 2018. szeptember 8. 15:33 Forrás: csalad.hu

Éreztük, de már be is bizonyították, a kutya megérzi gazdája hangulatát

Kísérlettel igazolták az a vélekedést, a kutyák felismerik, ha rossz kedve van a gazdájuknak. És nem csak felismeri, hanem segíteni próbál neki, igyekszik felvidítani.
Hirdetés

A brit Independent című lap számol be a világhírű Johns Hopkins Egyetem vizsgálatáról, amiben arra voltak kíváncsiak a kutatók, miként befolyásolja a gazda kedve a háziállat viselkedését. Több tucat kutyával végeztek kísérletet, amiben egy ajtó választotta el a gazdit és ebét. A résztvevők azt a feladatot kapták, hogy a “Ragyogj, ragyogj kis csillag” című angol gyermekdalt énekeljék, illetve hogy sírjanak. Mindeközben megfigyelték és elemezték a kutyák viselkedését.

Az derült ki, hogy a síró gazdához háromszor gyorsabban értek oda az ebek, mint a dudorászóhoz, és előbbi esetben a kis kedvencek stressz szintje is jóval alacsonyabb volt. A négylábúak ráadásul igen sokfélék voltak, akadt köztük például golden retriever, labrador és mopsz is – a viselkedésük azonban különbözőségeik ellenére is nagyon hasonlónak mutatkozott. A szakértők szerint ennek a reakciónak az az oka, hogy a kutya felkészült az azonnali segítségre, ha szükség van rá.

„Arra a megállapításra jutottunk, hogy a kutyák megérzik gazdájuk hangulatát, és ha úgy vélik, hogy szükség van a segítségükre, megtalálják a módját, hogy el tudják végezni feladatukat” – mondta Emily Sanford kutatásvezető, aki a diplomamunkáját éppen a Johns Hopkins Egyetem pszichológia és agytudományi karán készíti.

Emily Sanfordot, akit saját élménye sarkallta arra, hogy kutatni kezdje, az állatok miként érzik meg gazdájuk hangulatát. A szakemberrel történt, hogy a gyermekeivel otthon játszva a kicsik egy halom párnát dobáltak rá. Mivel nem tudott kimászni a vánkosok alól, segítségért kiabált, de a férje helyett pár másodperc múlva a kutyája jelent meg, aki pillanatok alatt megtalálta őt a halom ágynemű alatt.

„A kutyák évezredek óta az ember közvetlen közelében vannak, és ennyi idő alatt képesek voltak megtanulni jó néhány, az ember hangulatát tükröző viselkedési mintát” – magyarázza a kutató, hozzátéve, hogy “az ebtartók jelentős többsége úgy érzi, hogy kutyája olykor olvas a gondolataiban, megérzi, milyen a hangulata”. Ezen túl pedig igyekszik segítséget nyújtani gazdájának akár veszélyhelyzetben is, illetve akkor, amikor valaki nagyon elrontotta a gazdi kedvét. Vagyis a kutyusok jelenlétükkel és viselkedésükkel próbálják mihamarabb felvidítani embertársukat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kutatás kutya