Hirdetés
Művház 2018. szeptember 8. 10:16

Dömötör Mihály keresztjei a Kass Galériában

Képriport
Dömötör Mihály szegedi fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kass Galériában. Egy hónapig ötven fekete-fehér alkotás látható a szakrális térré alakult galériában.
Hirdetés

Szeptember 21-én, pénteken tárlatvezetést is tart a fotóművész a galériában.

Simon Ferenc filozófiatanár a megnyitón arról beszélt, hogy a fotókon megörökített kereszteken Jézus jelképe elevenedik meg a tárlátogatók előtt. Lényegtelen a kereszteken lévő szobrok művészi értéke, mert a szimbólumban a jelentés a jel fölé nő.

– Az első keresztet harminc éve, a szamosújvári templom udvarán egy eldugott sötét sarokban találtam és fotóztam le – árulta el a művész a keresztek fényképezésének történetéről.

A lepattogzott festékű keresztet az építési hulladékok közül hozta ki, és fénybe állítva fotózta le. Innentől kezdve folyamatosan foglalkoztatta a keresztek sorsa és megjelenési formájuk gazdagsága. Tárgyfotósként pedig temetőkben is gyakorta járt, s útszéli kereszteket is fotózott.

A mostani kiállításra végül száz alkotás közül választott ki ötven fekete-fehér fotót, ezek kerültek a Kass Galéria falára és láthatók október 7-ig.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó kiállítás Dömötör Mihály Kass Galéria