Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Finom sajtok, dió, „nyers” must, és rozé(fröccs) fűnyíráshoz: szerdától Bortér, majd repülőnapok!
Szegeden 2018. szeptember 7. 18:40

Finom sajtok, dió, „nyers” must, és rozé(fröccs) fűnyíráshoz: szerdától Bortér, majd repülőnapok!

Képriport
Szeptember közepén ne menjen sehova Szegedről! Sőt, ha még megteheti, vegyen ki szerdától szabadságot! Irány a Dóm tér, és a reptér!

Hirdetés

Nyolcadszor telik meg négy napra szeptember közepén a Dóm tér borászokkal, meg mindenféle kézművesekkel és gasztronomárokkal, a hétvégén pedig a levegő is megtelik csupa izgalmas repülőeszközzel – erről számolt be Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. első embere, Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezető igazgatója, Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgató-helyettese és Pál-Kovács Dóra, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság munkatársa egy egykori Malév-kiképzőgép, egy azóta már az Egyesület Államokban dolgozó Zlin-50 LS makettje mellett a dóm lépcsői előtt. Ott volt az Ujvári Pincészet, a munkatársaik a sajtótájékoztató végén látványpréseltek is.

(fotók: Iványi Aurél)

Ám addig még jó pár sajtkockát elcsipegettünk. Hiszen Németh István részletesen beszámolt arról, hogy bár vannak, akik most még kételkednek benne, de „itt a Dóm téren szerdán Bortér lesz”. És egészen vasárnapig tart majd:

  • 110 pincészet
  • 60 „egyéb” kiállító, kézművesek, ételt kínálók,
  • 2 színpad

várja a szegedieket. Fellép többek között Szabó Ádám, Hevesi Tamás és a Black Five zenekar, Vastag Csaba, illetve Gubás Gabi és Szabó Győző, de énekel László Boldizsár a mindig príma Coco Bongo együttessel, de zenél a Huckleberry Guys és fújja a Sun City Brass Band is. Ha már fújás: nem marad el az Il silencio sem, minden nap egy perccel éjfél előtt a Szegedi Nemzeti Színház fúvós kvartettje fúj (elméleti) takarodót.

Majó-Petri Zoltán a repülőnapokat skiccelte föl, amelynek négy legparádésabb mozzanata a hőlégballonverseny, a Baltic Bees bemutatója, a Flying Red Bulls áthúzásai, és Besenyei Péter „gravitációbosszantó” légimutatványai lesznek. Az Aeropark nosztalgiabuszai újra itt lesznek és ingyen hozzák-viszik a közönséget a reptér és a belváros között, a gyönyörű LI-2-essel sétarepülni lehet majd Szeged fölött, sőt, aki Imreh Lujó Csirkecombjára is föl mer ülni, az kipróbálhatja, milyen műrepülni egy MI-2-es helikopterrel. De lesz még egy nagy dobás: itt lesz egy Vöcsök, amelyen egy bizonyos Szent-Györgyi Albert is megtanult repülni.

Míg el nem feledem: a Móra Ferenc Múzeum jóvoltából a szegedi papucs történetével is meg lehet ismerkedni borozás közben a Dóm téren, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága pedig hagyományőrző (tánc)bemutatókkal készül.

Ekkor tekertük ki az első üveg Font rozé nyakát, amelyből gyorsan fröccs lett, és ami Márok kolléga szerint klasszikus fűnyíró bor: megissza az ember a felét, levág egy fél kertnyi füvet, majd megissza a másik felét, és befejezi a fűnyírást. Az Ujvári Pincészet is hozzáfogott már a látványpréseléshez, gyorsan préseltek két-három liternyi mustot, amit ott úgy, szűretlen meg is ittunk.

Maradjanak itthon a jövő héten, helybe jön a látni- és az innivaló!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér Móra Ferenc Múzeum Szegedi Városkép és Piac Kft. SZKT Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság Ujvári Pincészet