Hirdetés
Színes 2018. szeptember 7. 13:47 Forrás: MTI

Tényleg mindennel átvernek? Semmit nem érnek a probiotikumok...

A jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának „alig van hatása a szervezetre” – állapította meg egy nagy szabású elemzés, amelyet izraeli tudósok végeztek.

A kutatók szerint a jövő probiotikumának testre szabottnak kell lennie, vagyis az egyes emberek igényei szerint kellene megtervezni őket – írta a BBC hírportálja. A Weizmann Tudományos Intézet tudósai tizenegy bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, amelyet egy hónapon át huszonöt egészséges önkéntes fogyasztott. A hónap leteltével érzéstelenítés után szövetmintát vettek tőlük a gyomor, a vékony- és a vastagbél több területéről.

Azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e és okoztak-e változást a béltevékenységben. A Cell című tudományos lap közölte az eredményeket, amelyek szerint az esetek felében a „jó” baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd „a másik oldalon” távoztak is belőle. A többieknél az történt, hogy az elfogyasztott baktériumok egy kicsit időztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították őket a már ott lévő mikrobák. Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a „népesség” összetétele.

– Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövő a testre szabott koktéloké – mondta Eran Elinav, a kutatás vezetője a BBC-nek. – Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni tehát haszontalan, legalábbis az esetek jó részében.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogyan hatnak a probiotikumok antibiotikumkúra után, amikor a gyógyszer mind a jó, mind a káros baktériumokat elpusztította. Ebben a vizsgálatban negyvenhat önkéntes vett részt, az eredményeket szintén a Cell friss száma közölte. A kutatók azt állapították meg, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását.

– A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, amelynek akár hosszú távú következményei is lehetnek – magyarázta Elinav. A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvező hatása, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: egészség probiotikum tudomány