Hirdetés
Művház 2018. szeptember 5. 12:35

Pedagógiai esték: jön a hegymászó, az énekes és a Márka Doktor is

Ismert és népszerű előadók – többek között Klein Dávid hegymászó, Réz András filmesztéta és Böjte Csaba szerzetes – közreműködésével hétfőn elkezdődik a Pedagógiai esték őszi programsorozata az IH-ban. December közepéig 11 előadásra várják az érdeklődőket.

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont 2015 januárja óta szervezi meg közösen a pedagógiára, oktatásra és tanulásra fokuszáló rendezvényeit az Ifjúsági Házban Pedagógiai esték címmel.

A szervezők a sorozattal kettős célt szeretnének szolgálni: szórakoztatni és egyben nevelni is. Az ismert előadóknak köszönhetően az elmúlt három évben mindkét célt sikerült is teljesíteni: kiváló előadók, szórakoztató módon tanítottak.

– A sorozat mára olyan kiemelt presztízsű eseménnyé nőtte ki magát, amelynek rendezvényeire a dél-alföldi régió minden részéről érkeznek látogatók. Eddig az 58 nagyszabású előadást sok ezren látták – mondta el a programsorozatról tartott szerdai sajtótájékoztatón Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette, az elmúlt három évben 58 előadásból 25 teltházas volt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadáson hatszázan vettek részt, zsúfolásig megtöltve az IH Rendezvényközpont nagytermét.

Porkoláb Mihály, a Mentor(h)áló Központ ügyvivő szakértője elmondta, december közepéig összesen 11 előadást láthatnak, hallhatnak a szegediek. Többek között olyan népszerűeket is, amelyekre a jegyek már elővételben nagyrészt elfogytak.

A szervezők bejelentették, szeptember 10-én folytatódik a sikersorozat. Az őszi évad első előadója Klein Dávid, Magyarország legismertebb és legnépszerűbb hegymászója lesz, aki nemcsak a legmagasabb csúcsok meghódításáról, hanem önismeretről, kockázatvállalásról, kudarcról és céltudatosságról is mesél majd előadásában.

A jövő hét másik vendégét nem kell bemutatni a szegedieknek: Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dö Együttes énekese szeptember 11-én, kedden mesél majd szegedi éveiről, pályafutásáról és betegségéről, amely egy évtizede kényszerítette kerekesszékbe.

Az őszi évad vendége lesz még Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is, mindenki Csaba testvére, aki a szabadságról mesél. Eljön Haidegger Tamás orvosbiológiai mérnök, aki a velünk élő robotokról tart előadást, a kultúra felgyorsult változásait Réz András filmesztéta elemzi majd októberben A Star Wars Tündöklése és bukása címmel.

Hazánk legismertebb gyermekjogi szakértője és aktivistája, Gyurkó Szilvia nem először lesz a Pedagógiai esték vendége, október 15-én a demokráciára nevelésről mond el érdekességeket.

Október 29-én Baktériumok és antibiotikumok címmel a Bolyai-díjas szegedi biológus, Pál Csaba a „szuper kórokozókról” beszél majd, jó egy héttel később pedig a biológiai óránk működését veszi górcső alá Purebl György pszichiáter, aki többek között arra a kérdésre is választ ad, hogy hizlal-e a kialvatlanság?

A Márka Doktor, azaz Papp-Váry Árpád, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke november 19-én érkezik az IH-ba, hogy részletesen is beszéljen arról, mit is jelent valójában az országimázs?

Decemberben visszatér Szegedre a Pedagógiai esték tavalyi évadának egyik legsikeresebb előadója, Bánki György pszichiáter, aki ismét olyan témát jár körbe előadásában, amelyben mindannyian érintettek vagyunk. A téma pedig nem más, mint a szerelem és szeretet.

Az idei őszi évadot egy szegedi nyelvész, Forgács Tamás előadása zárja december 11-én. Sokan úgy gondolják, hogy a nyelvtudomány unalmas, erre cáfol rá az előadás, amely számos szó- és szólásmagyarázatot tár a hallgatók elé az adventtől a húsvétig tartó ünnepkörből.

A Pedagógiai esték előadói

Szeptember 10., hétfő 18.00:
Klein Dávid hegymászó

Szeptember 11., kedd 18.00:
Lang Györgyi énekes

Szeptember 17., hétfő 18.00:
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes

Szeptember 18., kedd 18.00:
Haidegger Tamás orvosbiológiai mérnök

Október 9., kedd 18.00:
Réz András filmesztéta

Október 15., hétfő 18.00:
Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő

Október 29., hétfő 18.00:
Pál Csaba biológus

November 6., kedd 18.00:
Purebl György pszichiáter

November 19., hétfő 18.00:
Papp-Váry Árpád, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke

December 3, hétfő 18.00
Bánki György pszichiáter

December 11, kedd 18.00:
Forgács Tamás nyelvész

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont Mentor(h)áló Pedagógiai esték Porkoláb Mihály Jávorszky Iván Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés