Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Véget érhet a vadasparki fideszes játszótérmutyi: rövidesen ítélet születhet a Flamingó-ügyben
Szegeden 2018. szeptember 5. 09:35 Forrás: Szeged Televízió

Véget érhet a vadasparki fideszes játszótérmutyi: rövidesen ítélet születhet a Flamingó-ügyben

Tavaly ősszel emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség: a Szegedi Vadaspark területén kialakítandó játszótérre kiírt pályázattal összefüggésben 185 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek Fideszhez közeli emberek. Az ügyben a már folyó nyomozás során az OLAF is ajánlással élt.

Hirdetés

Tanúk meghallgatásával folytatódott annak a kusza ügynek a tárgyalása a Szegedi Törvényszéken, amely arra az időszakra nyúlik vissza, amikor a szegedi közgyűlésben a Fidesz–KDNP frakciójának a Jobbik egyetlen képviselőjének a támogatásával minimális többsége volt a városi testületben. A Fidesz akkori városi elnöke azzal kereste meg Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját, hogy uniós támogatással egy magáncég tematikus játszótér kialakítását és üzemeltetését, valamint egy interaktív látogató-tájékoztató rendszer létrehozását valósítaná meg az intézmény területén. Az igazgató ezután egy 500 négyzetméteres terület bérbeadására kapott felhatalmazást a városi önkormányzattól.

A beruházás ugyan részben vagy egészben megvalósult ugyan, de a bérlő elmaradt a bérleti díjként kiszabott havi 650 ezer forint megfizetésével, ezért a Vadaspark a cég felszámolását kezdeményezte. Ez később meg is történt, a tartozás fejében a játszótér és az interaktív látogató-tájékoztató rendszer az intézmény birtokába jutott, azonban a nyomozás komoly visszaéléseket tárt fel a projektet végrehajtó Titan Project’s House Kft. működésében.

A 2013-ban megvalósult beruházás körül ugyanis pénzügyi anomáliák, túlárazások komoly gyanúja vetődött fel. Ménesi Imre, szocialista önkormányzati képviselő az ügy miatt büntetőfeljelentést tett az ügyészségen és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz fordult. Azon kívül, hogy hová tűnt a 185 milliós támogatás arra is kíváncsi volt, hogyan nyerhette el a szegedi cég pályázaton árbevételének több mint százszorosát, 185 millió forintot. A tárgyaláson például elhangzott, hogy az uniós projektet levezénylő Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél lefoglalt dokumentumok szerint a két különböző projektre felvett támogatások összegét időközben átvariálták, és a Flamingó névre keresztelt szoftver fejlesztésére végül 154 millió, míg a játszótér építésére csak 83 millió forintot állítottak be, holott az eredeti pályázatban ez épp fordítva volt. A szakértők szerint bármennyire eredeti is ez a szoftver, ennyi pénz felhasználása a fejlesztéséhez finoman szólva is felveti a túlárazás gyanúját.

Az elsőrendű vádlott igen jó politikai kapcsolatokkal rendelkezik, hiszen Vahl Rezső több trafikot is futtatott, és közismert, hogy ezekhez a koncessziókhoz csak jó fideszes ajánlólevelekkel lehetett jutni. Vahlnak volt is ilyen, és nem csak azért, mert a kormánypárt helyi elnöke lobbizott a beruházásért, hanem, mert ő és a projektmenedzser Horváth Viktor jegyezték azt a helyi Szóda című közéleti lapot, mely erősen kormánypárti hangvételéről és a város szocialista vezetésének éles hangú kritizálásáról volt ismert. Horváthot egyébként a keddi tárgyalási napon tanúként meghallgatta a bíróság, aki többnyire ködös válaszokat adott arra, hogy tudott-e a beruházás gyanús körülményeiről.

Az elkészült játszóteret végül 2013-ban a Fidesz helyi elnöke, Gyimesi László avatta fel, aki az ünnepségen Európában egyedülállónak nevezte a projektet. A játékokat forgalmazó cég pedig honlapján referenciaként tüntette fel a vadasparki játszóteret, bár ezt a közlést a botrány kirobbanása után gyorsan el is távolította. A vadaspark játszótér-építését az OLAF is vizsgálta, pár év aktatologatás után pedig vádat emelt az ügyészség is.

A beruházás anomáliái is hozzájárulhattak ahhoz, hogy Gyimesit ejtették a Fideszben, és nemcsak a városi elnökségtől kellett elköszönnie, hanem el is költözött Szegedről. Vahl és két vádlott társa most azzal védekeznek, hogy ha a projekt még öt évig működhetett volna, megtérült volna a beruházás. Mivel Vahl időközben eladta a Titan Project’s House Kft.-t ezt soha nem tudjuk meg. A főügyészség a vádlottak közül a szegedi és a szlovákiai székhelyű cég vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével, míg a liechtensteini székhelyű cég képviseletében magát feltüntető személyt különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével vádolja. A per a héten, és a jövő héten folytatódik, így elképzelhető, hogy rövidesen első fokon ítélet születik az ügyben.

A tárgyalás szeptember 6-án, csütörtökön folytatódik. Az ügy részleteiről ebben a cikkben olvashat.

Videónk is van! Nézze meg mindezt a Szeged Televízió híradójának riportjában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság játszótér költségvetési csalás per Szegedi Törvényszék Szegedi Vadaspark Ménesi Imre
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés