Túl a városon 2018. szeptember 4. 18:22 Forrás: MTI

Európai hírügynökségek az anyagaik lerablásával vádolják a Facebookot és a Google-t

A hírügynökség szerint az internetes óriásvállalatoknak a jelenleginél sokkal többet kellene fizetniük a tartalmak után. És erre szerintük bőven meg is van a pénzük.

A mintegy húsz hírügynökség, például a francia AFP, a német DPA és a brit Press Association vezérigazgatója által aláírt levélben arra szólították fel az Európai Parlamentet (EP), hogy új szerzői jogi szabályozási tervezetében segítsen orvosolni ezt a "groteszk egyensúlytalanságot".

"A hírmédia tartalmainak és reklámbevételeinek internetes óriások általi lerablása fenyegetést jelent a fogyasztókra és a demokráciára egyaránt" - hangsúlyozták.

"Az olyan internetes óriások, mint a Google és a Facebook, rengeteg olyan anyagot használnak fel ingyen, amelyet a hírügynökségek hatalmas költségekkel állítanak elő" - emelték ki.

A levél szerint a Facebook hivatalos nyeresége tavaly 16 milliárd dollár, a Google-é pedig 12,7 milliárd volt. "Hogyan lehetne mégis azzal érvelni, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy tisztességesen fizessenek az általuk használt tartalmakért?" - tették fel a kérdést az aláírók.

"Az uniós jogalkotóknak lépéseket kellene tenniük a reform terén az európai szabad sajtó és a demokratikus értékek védelme érdekében" - közölték.

A levelet többek között a belga, a finn, az osztrák és a svéd hírügynökség vezetője is aláírta.

Az Európai Parlament szeptember 12-én bocsátja ismét vitára a szerzői jogi szabályok reformjának kérdését, miután a plenáris ülés júliusban leszavazta az EP jogi bizottságának sokak által bírált jelentését, aminek értelmében automatikus szűrésre köteleznék az internetes tartalommegosztókat, és arra, hogy minden olyan tartalmat töröljenek, ami valamilyen formában szerzői jogi védelem alá esik. Ezen jogszabályok alkalmazása sokak szerint a világháló cenzúrázásához vezethetne.

Amennyiben most az újratárgyalás után elfogadják az új jelentést, akkor az lesz az Európai Parlament hivatalos tárgyalási mandátuma az Európai Bizottsággal és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal folytatandó egyeztetéseken.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Európai Unió Facebook Google média