• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egy újvidéki étteremben dőlt el: szobra lesz Semmelweis Ignácnak a női klinikánál
Szegeden 2018. szeptember 4. 16:15

Egy újvidéki étteremben dőlt el: szobra lesz Semmelweis Ignácnak a női klinikánál

Képriport
Születésének kétszázadik évfordulója arra is jó apropó, hogy eztán ne „csak” egy reliefje legyen a Panteonban az anyák megmentőjének.

Bari Ferenc az orvoskar prodékánja azt mondta Semmelweis Ignác szobrának avatóján a női klinika kertjében, hogy amikor Párizsban, a Pasteur Intézetben járt, akkor, amikor Semmelweisszel kapcsolatban kérdezték, azt felelte, „Szeged úgy tiszteleg Semmelweis emléke előtt, hogy minden újszülött a Semmelweis utcában látja meg a napvilágot”. Majd továbbra is személyes dolgokkal folytatta. Elmondta, kollégájával, Bártfai György professzorral üldögélt egy újvidéki étteremben, amikor végképp eldőlt, lesz szobra az orvosgéniusznak a női klinikánál. Bari Ferenc végül Farkas Pál szegedi szobrászt kérte föl az alkotásra, aki a Pénzes kárászt és a Tiszavirágzást készítette korábban városnak. A prodékán arról is beszélt, Semmelweis öröksége minden orvosnak példa kell, hogy legyen. „Nyáron, amikor az új, végzős fiatal orvosokat köszöntöttem azt mondtam nekik, mossanak minél többször kezet. Hogy mindig tiszta legyen a kezük. És maradjon is mindig az. Nekem ezt jelenti Semmelweis Ignác öröksége!”

Avatás után. Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat!

Bari Ferencen kívül beszédet mondott még, Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Jean-Marc Cavaillon, a párizsi Pasteur Intézet egykori igazgatója és Németh Gábor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője, általános dékánhelyettes is.

A mű és készítője: Semmelweis Ignác és Farkas Pál

Majd jött a szobor ünnepélyes leleplezése és megkoszorúzása. Bicskei Karle István 1940-es Anya gyermekeivel című munkája így már nincs egyedül a női klinika kertjében. Azt egyébként tudják, hogy ez a szobor valójában egy medence kellős közepén áll, csak azt már teljesen benőtték a növények?

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szobor Bari Ferenc Farkas Pál női klinika szoboravatás