Hirdetés
Művház 2018. szeptember 4. 13:15

Botka László: Mi a kultúra szabadságában hiszünk

Képgaléria
Új vezetéssel kezdi idei évadát a Szegedi Nemzeti Színház. 15 bemutatót tartanak. A polgármester szerint fenntartóként továbbra sem akarnak beleszólni a színház munkájába, csak a művészi alkotómunka feltételeit biztosítják.

Hirdetés

Első alkalommal nyitotta meg a színház új, 135. évadát a júliusban kinevezett főigazgató, Barnák László, aki kollégáinak a többi között a személyes felelősségvállalás fontosságát emelte ki. Arra kérte őket, az eddigieknél is jobban figyeljenek a nézői igényekre, elvárásokra, majd átadta a szót a társulati ülésen megjelent Botka László polgármesternek.

– Ritkán szoktam társulati ülésre járni, de ez nem azért van, mert nem szeretem a színházat. Ellenkezőleg, azért, mert nagyon szeretem. Annyira szeretem a színházat, hogy azt gondolom, a politikának és a politikusnak a lehető legtávolabb kell tőle maradnia. Abban hiszek, hogy csak egy feladatunk van, biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy ez a 135. évad a terveknek megfelelően méltó és sikeres legyen.

A városvezető emlékeztette a megjelenteket arra, hogy jövőre Szeged teli lesz évfordulókkal. A színház 135 éves, tavasszal emlékezünk a nagyárvíz utáni újjáépítés 140. évére, májusban pedig Szeged szabadságának, a szabadkirályi város cím elnyerésének a 300. évfordulójára.

– Ezeknek a jubileumoknak a közösség életében az a legfontosabb értelme, hogy fel tudjuk mutatni, milyen sok tradicionális érték vesz bennünket körül a színházban és a városban. Legalább ennyire fontos, hogy be tudjuk mutatni azt is, hogy mi Szegeden abban hiszünk, hogy az értékek bölcs őrzése, az nem a konzerválás. Értékeinket minden nemzedéknek, minden kornak újjá kell teremteni, mert változik körülöttünk a világ. Fenntartóként az a célunk, hogy ehhez erőnkhöz mérten – időnként még azon felül is – biztosítani tudjuk a feltételeket.

Botka László elmondta, Szeged az elmúlt években folyamatosan növelte a színház önkormányzati támogatását: tavaly 50, az idén pedig 28 millió forinttal. Így 2018-ban összesen 458 millió forintot biztosít a város saját bevételeiből a színház működésére, miközben az állami támogatások már évek óta stagnálnak.

A polgármester szólt arról is, hogy megkezdtek egy programot, amiben felújítják a színészlakásokat, erre az idén 11 millió forintot fordítanak, két ütemben, 45 millió forintért pedig megújul a kiskundorozsmai díszletműhely is.

– Szeged szabad város és mi a kultúra szabadságában hiszünk. Még akkor is, ha mostanában azt érezzük, hogy lassan ebben már egyedül maradunk az országban. Aggodalommal olvasunk híreket arról, hogy a hatalom mindenféle kulturális harcról beszél, és néhányan úgy gondolják, itt az ideje a kultúrát újra felosztani jó és rossz kultúrára. Mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt Szeged határában megállítsuk – mondta végül a Botka László.

A színház új főigazgatója, Barnák László ezt követően elmondta, tizenöt bemutatót tart a most kezdődő évadban a társulat. Az a céljuk, hogy értéket és élményeket kínáljanak a nézőknek.

Kiemelte, hogy a 2018/2019-es évad nemzeti lesz, hiszen a bemutatók között hangsúlyosan szerepelnek majd klasszikus, modern és kortárs magyar szerzők művei. Az új évad emellett jelen idejű lesz, mert az előadások – a politika kizárása mellett is – a mai társadalmi problémákkal kapcsolatban fogalmaznak meg gondolatokat, mindezt intenzív látványvilággal hangsúlyozva azokat.

A főigazgató azt is hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a márkaépítő és presztízsnövelő produkciók hangsúlyosabb nézői és kritikai figyelmet kapjanak a jövőben.

Az operatagozat terveiről Gyüdi Sándor zeneigazgató elmondta, az új színházi évadban három operabemutatót terveznek: a Figaró házasságát novemberben mutatják be Szabó Máté rendezésében, ezt a népszerű rajzfilm nyomán színpadra állított Szaffi című zenés gyermekdarab követi. Szőcs Artúr rendezésében decemberben mutatják be a Valahol Európában című musicalt, januárban pedig a szegedi Molnár László egyfelvonásosának ősbemutatóját állítják színpadra Donizetti Bolondok háza című vígoperájával párban. Jövő tavasszal pedig a Parasztbecsületet és a Bajazzókat állítja színpadra Halasi Imre.

Horgas Ádám főrendező elmondta, hogy a prózai tagozat idei évadja Örkény István Tótékjával indul, ezt követően Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát tűzik műsorra. Mindkét darabot már próbálja a társulat. Az évad végéig összesen hét prózai előadást láthat majd a közönség.

Többek között Lukács Andor rendezi Závada Pál Utolsó üzlet című művének ősbemutatóját. Galambos Péter rendezésesében Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékát láthatja majd a közönség. Az évad második gyermekeknek szóló darabját Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátékát februárban mutatják be.

Márciusban tartják a középiskolások számára meghirdetett ifjúsági előadás, Alekszandr Molcsanov A gyilkos című művének premierjét. Tavasztól játsszák Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabját Horgas Ádám rendezésében, májusban pedig előbemutatóként láthatja a közönség Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét, amelyet Alföldi Róbert állít színpadra.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, hogy a társulat első bemutatóként az olasz Enrico Morelli koreográfiáját, az Orfeusz és Euridikét játssza Szegeden októbertől. Februárban pedig a Kossuth-díjas táncművész Credo című új koreográfiáját láthatják majd a nézők.

Barnák László főigazgató bemutatta a társulat új tagjait is.

A színművészek közül Ágoston Katalin, Menczel Andrea, Medveczki Balázs, Rétfalvi Tamás, Szegezdi Róbert erősíti ezután a csapatot. A tánckar új vezetője Hajdú Anita, új tagja pedig Vágási István. A balett együttes is három új taggal bővült: Aradi Zsolt, Bacsó Gabriella és Claudia Elvetico is a szegedi balett együttesben táncol a jövőben.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 2018/2019-es évad Barnák László Botka László Szegedi Nemzeti Színház